用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD成績一樣可以好好
樓主: patpat234
go

[過動] ADHD成績一樣可以好好 [複製鏈接]

wan_sosin 發表於 15-6-30 12:46
好叻女!好叻嘅媽媽!
又再証明醫生講嘅嘢唔洗太在意!

我囝之前個心理學家都係咁講,
有ADHD 既小朋友, 上到小學就會越來越唔專心,跟唔上.做事甩甩漏漏.
家長做乜都幫佢唔到, 只係等到時睇下駛唔駛食藥.

wan_sosin  其實真係唔一定  發表於 15-6-30 22:49

做功課,我都係成日要諗計仔架.
有時就會比CHALLENGE 佢,如睇下佢數幾多聲寫完,
咁一路數佢就會集中到好快做.
有時我無心機, 就會叫佢唔好做,收起佢,
佢知衰就喊晒話宜家做.

諗起我細個,自己都係成日上堂攪事唔留心聽書果D 人黎,
如果生於呢個世代, 實第一時間比人捉佐去食藥.

patpat234 發表於 15-8-10 13:01
我果時都係暑假時醫生叫試藥,醫生話如果影響左同學校,同學關係先開始食就要再花時間去修補,同埋暑假食起 ...
原來樓主小朋友食緊藥.
食左藥既ADHD 小朋友會專注D,
發揮到佢應有既能力, 就唔會越來越跟唔上的.
我諗醫生所指係ADHD 但沒有食藥先會有咁既問題.

我有朋友個仔係ADHD, 食左藥之後判若兩人,
仲年年攞獎學金 (在外國讀書).
不過如果唔係太大問題,我就唔想比小朋友食藥.

patpat234 發表於 15-8-11 15:27
我唔知佢如果唔食藥係學校會點,不過我見佢放假時唔食藥對住啲功課都可以坐定不停做2,3個鐘

...
如果唔食藥都專注到, 你不如問下醫生係咪可以停藥或減藥?

patpat234 發表於 15-8-11 18:26
其實有問過,佢好中意學野寫字,總之一有筆係手就會好定好專注,就好似好多小朋友對住電視會好專注咁。。。 ...
上堂專注,小息先無時停, 我覺得無乜問題喎

patpat234 發表於 15-8-12 10:34
會影響人際關係,佢會衝動出口傷人,啲說話好討厭好黑人憎
咁佢有無話食左藥覺得點?
衝動出口傷人講說話黑人憎... 係ADHD既問題? 唔係本身性格?

明白了
‹ 上一主題|下一主題