用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010
樓主: hokabb
go

優才(楊殷有娣)書院 會考成績2010 [複製鏈接]

優小既教育模式和理念, 大家可以認同, 也可以不認同, 因為不同既教學模式就會有不同優點和缺點.

最初選擇優小時, 我既想法跟大部份選優才既人一樣, 希望自己的小孩可以愉快地學習, 發揮佢地既創意, 不再接受填鴨式既教育.

但係, 經過幾年既優才生活, 我覺得學校比唔到我想要既野, 而佢地真係太愉快啦…愉快到我都接受唔到囉.

我諗我同好多家長一樣, 如果可以走既, 都走左啦, 所以只好希望優中唔好好似優小咁.

回覆 62# NeoMom 的文章

以我的所知, 優小的成績大部分都是band2生, 如果出去找band2的學校, 那就不如留在優中, 最起碼整體上校風比較好.

回覆 70# acmc 的文章

they is eating,  better then..我在4年班班房的木板上都有見過, 真係無言

這幾個四五年班的小朋友係唔係都考到心儀名校, 就未知道, 不過祝佢地好運

回覆 105# AFSL2007 的文章

基本上, 這屆的成績大家都預期應該會相當好, 因為這屆中五生的人數不多, 有不少是從伯樂計劃而招來的優質學生, 再加上學校已集中火力, 重點培訓這批先頭部隊, 要為學校省招牌.

回覆 101# 中天英 的文章

我也認同優小既老師好盡力教學, 但係質量就....

以下兩個例子, 作為優才高小的家長應該會知道的

2-3年前就發生過, 因學生太頑皮, 被班主任用電線綁在坐椅上. 最後, 那個班主任也因私人理由沒再教下去, 但當年那班的班主任也換了3個.

還有在數個月前有一天早會上, x校長要頒獎給兩名在數個月前得到普通話朗頌比賽得獎的學生. x校長當時要求那兩個學生要朗頌一次, 才可以領獎, 可能事出特然, 那兩個學生只站在台上一句都背不出來, x校長就話, 你地咁都背唔出, 點領獎啊? 等你地記得起再來領吧. 台下老師就立即去帶那兩名學生落台, 再幫佢地記起記背頌既內容..之後再上台郎頌和領獎.  (x校長的用字我只能記得90%左右, 但意思是100%)

當然一兩個case並不代表什麼, 但可以作為參考.

回覆 110# NeoMom 的文章

或許這是一個好方法吧, 但當我看到那兩個學生的表情時, 我深深感到他們的難過.

請大家到新的topic發表對優才的不滿或讚賞, 好讓大家更深入了解優才真實的一面.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2224613&extra=page%3D1

‹ 上一主題|下一主題