用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選陳守仁定香港真光好呢
樓主: SandyWu
go

選陳守仁定香港真光好呢 [複製鏈接]

香港真光ok左,另tsl下星期有結果,而家15/16,唔知take邊間好d,可否俾d意見
   0    0    0    0

[quote]原文章由 美娜媽 於 07-11-18 00:45 硐表
收左先算!陳守仁3揀一,未必中!

我都係諗下Law,因為連WAITING,都有2/3CHANCE

原文章由 little-pig 於 07-11-18 01:04 硐表
me too...my daughter is accepted by 香港真光. she also got 九龍塘禮賢, 祟真,  北角蘇浙's offer.....仲有陳守仁and 聖芳濟各pending for result..
唔知點選

我同妳報既學校都係差不多,我報左9間,香港真光,禮賢,聖三一同培道OK左,九真就WAITING,至於TSL,KTS同SFA就下個星期同月尾知,培正就出年知RESULT,而家我宣道都未必會去考LU,因為都好累,同都係HKTL同TSL(好彩收既話)二選一,TSL既LANGUAGE
TEACHING真係好我喜歡既,但就要再煩中學同GIVE UP LUCKY DRAW 所以而家15/16

原文章由 little-pig 於 07-11-18 01:27 硐表
Sandywu,

if SFA accepts you, will you choose?
if SFA the best school we have applied?

我估我會NO LA,因為C6以前讀過SFA一年,佢辛苦到要轉校,所以c6唔贊成阿囡讀,係我自己同阿囡試下law,其實我自己就覺得kts同
tsl面試既內容都深架

原文章由 晴晴_媽媽 於 07-11-18 22:30 硐表
係bk 好似都有10多位家長收到信, 恭喜哂各位. 我地都收到信了.  其實知唔知今年大概有幾多人考?

Thanks chunamanda's info.  唔知你小朋友係唔係在hktl 讀的?  有沒有再多點info, 我想知道下程度如何? 讀得辛唔辛 ...

有無HKTL既家長可解答下我地D準TL家長呢

原文章由 sally.cc 於 07-11-19 02:31 硐表
如小朋友好學聽教,邊間都一樣啫!每年好多家長滿懷希望,眼見有幾多位可以如願吖!最後得某間二三四選學校收了!開學一星期後咪一樣同BK網上同校家長交流得開開心心!年年如是!TSL收咗先算啦!好嘛! ...

我都係諗住tsl真係收左先算,but我c6e幾日就成日都話language好緊要,所以prefer阿囡讀tsl,其實我已經give up左禮賢,聖三一,培道唔去註冊,唔想hold住人地個位,令到waiting既家長要等,而sfa同kts都唔會太考慮,因為無中學back up,c6都同意既,but去到tsl佢就成日堅持,什至話校風都唔係最緊要,最緊要係唔係一個模"吸"出黎既細路,真係俾佢激死,因此我唔想再煩升中既事,因為真係人都crazy,c6同我因為e個問題有argue,所以而家好煩

原文章由 sara 於 07-11-19 11:25 硐表
你住邊度呢? 其實我諗都要諗下交通問題!
我個女係讀真光幼稚園,我真係覺得好好, 所以本來諗住俾個女升番真小,but我住西九龍,我自己覺得都幾遠,車費成呢$1500!計埋學費=$4000! 三年我個女都係坐保母車,要就st.paul幼 ...

我住LAM TIN既,今朝問過學校,有校車,朝:7:10上車,LAST第二個STATION返學校,放學就第三個STATION,4:10左右下車,車費
$1,080,我都覺得OK既,時間都可以,因為同出九龍塘差不多時間,星期六既課外活動我可以叫工人湊,唔知有無家長係TAKE校巴呢

多謝各位既回應,我同c6商量過,我地都係會
take香港真光,因為唔想煩升中一再搵學校,而且我有小小擔心tsl有唔同國家既小朋友,其實主要係印巴藉既小朋友,校風會比較開放,我囡可能會頑皮d,唔知有無tsl既家長share下意見呢

原文章由 2000626 於 07-11-20 13:15 硐表
Hi,
I just want to have some shares with
you all. My girl is in TSL P1. So far I feel
satifastory with this school. I thought I
have picked a right choice for my girl as
she said she is happy and e ...

Thanks for your sharing. Although I already made my
decision, I will wait for the result on 26/11
‹ 上一主題|下一主題