用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [複製鏈接]

原帖由 Elona 於 09-3-2 21:20 發表
係呀, 小兒個班主任話優才校風唔好, 加上有個朋友在優才附近既屋村做保安, 佢話校風真係麻麻地!

唔好意思,本來無打算響此topic留言。但唔出聲又驚外人會將呢段說話信以為真。

我個仔響優中讀緊F.4, 優才係以學生品行行先,學業成績為次。

優中對學生既品行要求好高,如學生犯錯或品行欠佳,校方會出Warning Letter比學生, 如學生收到3封Warning Letter, 就一定要自動退學。以我所知,就以我個仔果級為例,已先後有兩位學生,因品行欠佳而被校方要求自動退學。

唔止一次,有優小家長同我講,每日送仔女返學時,都見到優中D學生好乖,仲話好放心第日比D仔女直升中學。

我相信我地全校2xx位優中家長,無一位會蠢到有免費政府中學唔讀,甘願每個月交$3,xxx學費,送自己個寶貝入一間校風唔好既中學呱?!

另外,優中校風響TKO區屬數一數二好,區內各中學校長會定期同TKO警差局開會。校長同我地講,區內各間中學校長,幾乎已公認優中屬TKO區校風最好既中學之一。

原帖由 bkman 於 09-3-3 14:44 發表
你好, 想請問如果優才面試唔成功, 依家仲可唔可以再叩門呢?

可以嘗試叩門,希望你有好消息!

原帖由 bkman 於 09-3-3 16:51 發表
你好, 謝謝回復。 如果再叩門, 應該用什么方法比較好呢? 謝謝指點。

建議多寫信比校長,如有新獎項或成績表亦可一同遞交,但最重要一點係 ── 誠意。

原帖由 Elona 於 09-3-4 09:58 發表
據我所知, 優才既課程比其他中學教快一年, 所以佢地中一既bridging course已經係二月開始咗, 如果宜家先入讀, 唔知優才收唔收 ?

不如你直接搵譚副校長傾下,如果你有合理解釋,而又咁啱有學生放棄學位,我相信校方會好好考慮。

原帖由 bkman 於 09-3-4 12:29 發表
哦, 係, 我都忘記咗拒地有個BRIDGING COURSE. 好似係逢星期六上的。 看來真係有點遲了。

又未必既,因為其他直資中學依家錄續放榜,我相信應該會有已被取錄既準優才家長會打算放棄學位。所以我相信仍然有機會,不妨試試!
‹ 上一主題|下一主題