用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站
樓主: 跳跳虎
go

優才書院家長分享站 [複製鏈接]

Re: 優才書院家長分享站

衍彤媽 寫道:
Dabby,

One more thing.   Is your son the first lot of students who will attend the HKCEE?

學校話會比全部G7(既9月升讀G8)既學生考會考。

衍彫媽:

學校希望全部G7學生都去考會考。但高中(G12-13)會計劃行IB,所以學生可以選擇響本地升讀大學,亦可以選擇出國留學。
而且學校目標,係想幫班學生出外讀名大學。所以響中學期間,會幫所有學生,考晒所有可以幫佢地出國留學既公會試。

衍彫媽:

如果本身係G.T.學生,學校響G6下學期,已經開始會轉讀G7課程。
而外來生只係每個月返G.T.一次(星期六下午,每次3個鐘),所以影響唔會太大。

twl,

唔係。
而係今年G7果屆學生,5年後要考會考。

各位優才志潔分校家長:

你地搵到校車未呀?我見到以下資料,唔知幫唔幫到大家?

荃灣、葵青、青龍頭、深井 -
林小姐 8104 8262 / 9090 4672

青衣 -
馬先生 9207 7797 / 9632 3236

又一村、澤安村、廣播道、九龍城、東頭村、畢架山、將軍澳(彩明苑) -
梁叔叔 9070 4705 / 2778 5975

黃大仙、樂富、竹園、龍蟠苑、威豪、慈雲山(下午校) -
陳叔叔 9350 2110

彩虹村、彩頤花園、坪石、彩雲、曉暉、彩暉、秀茂坪、順緻苑 -
何叔叔 9273 2266

藍田、匯景、麗港城、油塘、高俊、康柏、康雅、康華、德田、寶達 -
莫叔叔 9072 2708 / 2673 4289

沙田區 -
梁叔叔 9070 0198 / 2726 5816

馬鞍山 -
梁叔 2640 8195 / 9655 9019

大埔、粉嶺、上水 -
溫太 2666 6167 / 9496 0869

屯門、黃金海岸、小欖、青山公路 -
謝太 9432 8780 / 7722 9393

西貢、將軍澳 -
鄭先生 7302 4071 / 2719 3072

希望大家早日搵到校車。

衍彫媽:

個name list係for Mk校舍既家長用。
我見到有幾位優才MK家長都不約而同搵緊校車,我都知MK校舍係新校,而且就讀學生人數比較少,所以會比較難搵校車。
今朝見得閒,試下搵唔搵到一D褓母車資料幫到大家,結果見到有一位家長話佢舊年響協和小學附近(即旺角),見有人派傳單,內容係有關各區褓母車既資料同電話,我見果間小學又係響旺角,應該幫到志潔分校既家長,所以post上嚟,希望幫到大家。

rositajjariel,

真係唔好意思,原來我提供既list唔啱大家用。不過我已經幫大家聯絡左家教會主席,睇下有無其他方法幫到大家。

我見其他Topic都有優才家長發言,所以順便將佢地個名擺埋落去,希望佢地識得入嚟同大家交流下。

優才書院家長名單(update on 7/8/2006)
MK-G1: 1)衍彤媽 2)cktl 3)RAD2000 4)HKChina2000 5)hcma05 6)AI&TYC 7)sonma 8)rositajjariel 9)corliss_yu 10)LBMom

TKO-G1: 1)CTCM 2)跳跳虎 3)ChunMaMa 4)Farm 5)beesbees 6)lkiiki 7)積仔 8)jojo2000

G2 : 1)希希媽媽

G3 : 1)twl 2)YiuYiu777 3)chunhei 4)sillycara 5)ying1999ying

G4 : 1)meimeilam

G5 : 1)gitmee

G8 : 1)dabbycheung

大家唔好客氣喇!優才有家長義工,我地只係做緊另類義工啫。
暫時要先等校長既答覆,然後睇下邊D地區安排唔到校車,再睇下有無可能自組褓母車比呢班家長。
已知道官塘,藍田,土瓜灣,美孚等地區既家長搵緊車,請問仲有邊D地區?
其他家長又識唔識人經營褓母車呀?

衍彤媽:

可能校長仲同張生傾緊,所以仍未有定案。
即官塘,藍田,鑽石山,土瓜灣同美孚暫時仍未有校車。仲有其他嗎?希望校車問題,早日解決。

吉祥三寶:

歡迎你!

優才書院家長名單(update on 8/8/2006)
MK-G1: 1)衍彤媽 2)cktl 3)RAD2000 4)HKChina2000 5)hcma05 6)AI&TYC 7)sonma 8)rositajjariel 9)corliss_yu 10)LBMom 11)吉祥三寶

TKO-G1: 1)CTCM 2)跳跳虎 3)ChunMaMa 4)Farm 5)beesbees 6)lkiiki 7)積仔 8)jojo2000

G3 : 1)twl 2)YiuYiu777 3)chunhei 4)sillycara 5)ying1999ying

playfamily,

歡迎你! 你搵到校車未呀?

優才書院家長名單(update on 8/8/2006)
MK-G1: 1)衍彤媽 2)cktl 3)RAD2000 4)HKChina2000 5)hcma05 6)AI&TYC 7)sonma 8)rositajjariel 9)corliss_yu 10)LBMom 11)吉祥三寶   12)playfamily

衍彤媽 寫道:
旺角的才華班會唔會因為少D學生選擇會少過TKO呢?

衍彫媽:

我睇返05年既才華班,如果只給G1報讀,其實只有5樣,分別係:1.Hand Chimes  2.Poem-Poem  3.電腦小小畫家 B 4.漫遊音樂國  5.漫遊情緒太空之旅B
其他給G1-G2既才華班有:1.電腦小小畫家A  2.文學創作DIY A  3.趣味數學(初級)  4.二胡(初級)  5.體操樂A  6.中國畫A  7.中國書法A  8.文字創作DIY B  9.天馬行空自我創B  10.古箏(初級)  11.跆拳道B  12.舞蹈精英隊B
而給G1-G3既才華班則有:1.大胆創意大聲講A  2.中國國粹班A  3.視覺藝術初級
所以如果MK分校有6-8樣才華班都算多選擇。

積仔 寫道:
優才家長,

我看到另一個topics"優才小一入學簡介會二"講星島話直資學校自由道大, 成放縱, 六年後一無所成.

非常認同積仔, CTCM, HKChina2000所講既說話。

但六年後一無所成??呢句說話,我就絕對唔認同!

優才學生過去既成績全面驕人

參加校際比賽,頻頻獲獎

優才小四學生便能寫出 3000 字的英文小說

英文聖三一考試 (Trinity Examination) 合格率達 95%
全港性系統評估 (BCA) 成績突出,中、英、數三科都有極高的達標率

過往八成的畢業生入讀英中,如拔萃、喇沙、聖保祿、皇仁、德望等

今年G5全級學生報考Cambridge Flyers(呢個試相等P.6程度)。結果全級有87%學生達標,51%學生優異,而有5位學生攞滿分。

難道呢D都叫做六年後一無所成??

cktl,

我尋日同家教會主席聯絡,校長暫時仍未答覆有關校車既安排,請大家再等等。
即暫時側漁涌,官塘,藍田,鑽石山,土瓜灣,美孚仍未有校車安排。
今日會再聯絡家教會主席,看有何進展?

優才書院家長名單(update on 8/10/2006)

MK-G1: 1)衍彤媽 2)cktl 3)RAD2000 4)HKChina2000 5)hcma05 6)AI&TYC 7)sonma 8)rositajjariel 9)corliss_yu 10)LBMom 11)吉祥三寶 12)playfamily

G4 : 1)meimeilam 2)cktl

各位準MK優才家長:

我同Gitmee唔係想幫校方講說話,其實大家都可以響BK網度睇到,每日都有好多唔同既學校,唔同既家長在找褓母車,校車這問題響每間學校都有。但優才卻盡最大努力來滿足每位家長,只是在安排上真的有難度,所以希望大家在現階段能忍耐一下。

我有同事既朋友經營褓母車,我同對方講出學校既情形,對方都話好難做。因為經營一架褓母車,最少要有15個學生,而這15個學生所住的地區,一定要在一個鐘頭內完全所有車程,這樣褓母車公司才會有錢賺。所以優才安排既校車公司,真的好大機會會無錢賺。

吉祥三寶,衍彫媽:

校車未通知,唔等如無希望,Gitmee都話校車公司或者會加開一條校車線,希望過多一兩日,會有好消息比大家。

就算校車安排唔到,我都有幾位同事既朋友經營褓母車,但暫時只知有車由1)屯門去屯門 2)馬安山去馬安山 3)荃灣去荃灣  4)香港區去香港區   5)九龍區去黃大仙 等等,雖然呢幾條線都幫唔到大家,但我仍有2,3位同事未覆,佢地識既褓母車都係行走九龍區,所以可能會幫到手。我記得你地係美孚同鑽石山,我會幫你地留意。

另外ChunMaMa :我都會幫你留意有無褓母車由黃大仙去TKO.有消息會即刻通知你。

衍彫媽:

唔洗客氣!
如果我搵到有適合你既褓母車,我會即刻通知你。

cktl,

你未搵到校車?我記憶中你好似住側漁涌,但尋日Gitmee話優才已有一條校車線行走香港區,佢地係唔係幫唔到你?

大家太客氣喇!
我同Gitmee可以幫到的,實在很有限。
大家要讚的其實是優才,學校有一班有愛心的教職員,是我們及我們小朋友的福氣呀!

‹ 上一主題|下一主題