用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35 校網, 一二三線小學
樓主: phoet
go

35 校網, 一二三線小學   [複製鏈接]

hilarychu 發表於 19-6-20 13:45

都係,谷唔谷好主觀,也好講小朋友能力有關!理念相同都好重 ...
認同, 選小學我識有 D 家長帶埋小朋友去簡介會, 由小朋友自己選邊間, 而我選小學首先要剔走普教中, 官小, 升中的中學網, 收窄範圍後, 再細看每間學校的教育理念, 自自然然就搵到合適自己小朋友的學校, 不要盲目去選人名氣高的學校, 入到去如果教育理念同你的不同, 家長會好辛苦.

pandaphym 發表於 19-6-20 16:30
另外想請指教一下,成日都聽要揀間理念相同嘅學校,其實咩係理念?有冇例子?
...
我思路清晰, 廣教中排第一, 再睇升中%, 最好是幾多人派入邊間中學, 有晒數據 (唔好淨係話 9X%升頭三志願, 但冇數字), 再睇小一學位有幾學位 (大小班教學對我冇意思, 自己細個都係大班), 再比較是否多測考 ... 真係自自然然會搵到同你理念相近的學校, 我搵到了.

sophialihk 發表於 19-7-10 08:19
表只列出了"部分"...那餘下的是怎樣?假設我不是top tier, 出路成疑
全對, 要有全級 6 年級的人數及派去邊間中學才計算到有幾多 % 派 Band 1, 2, 3 中學, 又是報喜不報憂.

Lav 發表於 19-7-10 10:20
咁都真係唔錯

或者咁講,應該是人們以訛傳訛,所以我才一直以為這間學校升中派位一定好差
28.8% 入 Band 1, 意味住小朋友要 keep 級 20 內才穩陣, 所以小朋友同家長都要努力, 學校又會再谷 D, 當年我小朋友派左出去果欄, 我都要盡叩 35 網, 聖提第一間 in, (校長同副校一齊 in) 佢地都 nice 既, 亦係第一間收, 葛小反而係最尾一間通知仲要考筆試, 期間我的第一志願收番, 葛小我就沒有去了. 有心理準備聖提係多功課的.

回覆 miriam 的帖子

正確, 因為自己小朋友才是真正的用家.

smallban 發表於 19-7-10 21:17
有無人有葛量洪既成績?依家呢個post好似只欠葛量洪
只知道朋友的兒子入了第二志願 - 丘佐榮
‹ 上一主題|下一主題