用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [複製鏈接]

SO FAR 只係見到羅氏咁夸張, 好似考狀元咁。 所以最后都無去面試。 因為女兒唔中意咁考法。

[quote]原帖由 motherlau 於 09-3-2 15:18 發表
真係幾無奈.好似d小朋友唔叻就有罪咁.
我自行上個sat見啦!冇考狀元咁,(可能唔係名校or英中,係比較冷門的.),呀仔好舒服,也好like間學校,因為stress唔大,希望佢ok啦!

... [/quot

其實你喜歡邊間? 請問你小兒班主任有無提到播道好唔好?

原帖由 Elona 於 09-3-2 21:20 發表
係呀, 小兒個班主任話優才校風唔好, 加上有個朋友在優才附近既屋村做保安, 佢話校風真係麻麻地!

你住邊區?

原帖由 motherlau 於 09-3-2 22:09 發表
Thx,
希望大家早日放下心頭大石啦!
我都想8下,你報邊間呀??pm比我呀!

我地TKO,  校網西貢。 呢邊只有一間英文中學, 我女兒讀英文小學, 所以我地無打算入津貼中學, 猛幫拒搵直資。 你最後決定咗用黃大仙校網定九龍城校網?

原帖由 motherlau 於 09-3-2 23:15 發表
自己住Wong Tai Sin.呀仔school 就 Kln city.
how about u?

你好, 想請問如果優才面試唔成功, 依家仲可唔可以再叩門呢?

原帖由 dabbycheung 於 09-3-3 09:30 發表

唔好意思,本來無打算響此topic留言。但唔出聲又驚外人會將呢段說話信以為真。

我個仔響優中讀緊F.4, 優才係以學生品行行先,學業成績為次。

優中對學生既品行要求好高,如學生犯錯或品行欠佳,校方會出Warning Letter比 ...

你好, 謝謝回復。 如果再叩門, 應該用什么方法比較好呢? 謝謝指點。

原帖由 dabbycheung 於 09-3-3 14:52 發表

可以嘗試叩門,希望你有好消息!

哦, 係, 我都忘記咗拒地有個BRIDGING COURSE. 好似係逢星期六上的。 看來真係有點遲了。

原帖由 ytpeople 於 09-3-4 12:07 發表
dabby , bkman & Elona,

我覺得如果想以誠意打動校長呢招,應該一收到優才reject信時,儘快寫信比校長,就顯得有誠意d!

我個女而家o係優才上緊 bridge course,而家已經上左4堂,仲有16堂未上,註冊時要簽一張承諾書(要上80%    ...

看來現在想叩門已經太遲了, 不過還是謝謝你的建議。

原帖由 dabbycheung 於 09-3-4 08:34 發表

建議多寫信比校長,如有新獎項或成績表亦可一同遞交,但最重要一點係 ── 誠意。

真係謝謝你的鼓勵。

原帖由 dabbycheung 於 09-3-4 17:23 發表

又未必既,因為其他直資中學依家錄續放榜,我相信應該會有已被取錄既準優才家長會打算放棄學位。所以我相信仍然有機會,不妨試試!
多一點努力 多一點回憶!

我都做過男仔, 男仔係某個年齡時候開始特別容易喊既, 唔係咩心理缺憾, 好正常既, 過咗呢個年齡就好少會喊架啦。 其他家長都講得啱, 你等拒喊完先同拒解釋道理就得的, 不過真係靠你的愛心, 堅持同埋耐性囖。

原帖由 longtingchun 於 09-2-21 10:23 發表
我都太清楚他的心理(10歲都咁容易喊) !!  唯有試下用各位媽咪提供的方法, 慢慢教, 先觀察吓啦 !!

恭喜你。。。。朋友。。。希望其他未有著落的家長好快就有好消息。

原帖由 veronna 於 09-3-4 19:50 發表
唔記得thank you各位俾迦南既interview資料添.

所以我除咗網上到處查資料, 仲盡可能問下身邊如果有讀呢間學校的家長, 再去學校門口等放學。 因為有D學校近期從中央派位轉去自行收生, 以前不太好的情況可能有所改善呢。 所以還是查,問,看三管齊下比較穩陣D。

希望你兒子能夠入讀喜歡的中學。

原帖由 Elona 於 09-3-4 21:08 發表
我之前都有考慮聖道迦南, 但最後冇去interview, 因為網上對此校既評價麻麻地, 小兒既班主任都話校風唔好, 建議可到學校實地視察先作決定

同意 X 2。 如果係我, 我都係咁做, 最多等7月大圍公布的時候, 走去叩門, 好彩叩到再好的津貼中學或其他認為更好的直資, 可以轉過去。 叩唔到都不至于慌張。

原帖由 cecwun 於 09-3-10 17:37 發表
恕我直言, 從一開始報直資, 就應該要有決心要旅棄統一派位, 在統一派位與直資之間糾纏是很痛苦, 亦要顧及小朋友的感受, 現在只得聖道迦南收亦不是只等於其他唔收, 只是其他的直資冇咁快有結果, 咁快就放棄!  除非所 ...

仲未有消息, 睇來都係。。。。。。。。。

原帖由 veronna 於 09-3-16 13:11 發表
匯基東上星期已經發出第二ROUND收生信喇, 你地有冇人有好消息呀?

HI

謝謝你的鼓勵。
不過現在好似乜都做唔到。

原帖由 Elona 於 09-3-18 09:29 發表
情況未至於太差, 至少你未被 REJECT
我朋友已經於2月收到 REJECTED LETTER

係呀, 不過沒有第二次面試機會, 所以應該是沒有了。 不過睇里都係無REJECT LETTER既。

原帖由 Elona 於 09-3-19 09:29 發表
HI Bkman,

你好似都有申請咗福中, 有冇好消息?

我都想恭喜下你。 其實小朋友讀書, 學校固然重要, 不過父母對孩子的態度一樣重要, 我就唔信好似你我咁著重孩子的父母, 孩子會差得去邊了。 我地依家都係為孩子的將來而努力緊, 希望大家都得到應有的回報啦。

原帖由 tinetinew 於 09-3-19 23:41 發表
Hi,

我諗我會去註冊,我係一月十曰有去過open day,感覺不錯,另我擔心我個仔冇抽獎運,因小一佢都可以派到十三志願,再加上我心儀嘅兩間band two中中,其中一間係自行已收表472份去爭57位,我住嗰層前年有三位小朋友亦抽不到 ...

恭喜曬。

咁之前係米注冊咗聖道迦南, 依家要抽返出來去福建注冊?

原帖由 tinetinew 於 09-3-24 17:59 發表
hi,

今天收到通知,福建中學中文班取錄小兒!

yuk hei mum
‹ 上一主題|下一主題