用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 開左學個月啦, 亞女開始習慣....
go

開左學個月啦, 亞女開始習慣.... [複製鏈接]

hi,happyvalley,

咪咁大反應啦 ,真係有好多字要係中一記熟先得架,

辛苦呢年,下年就鬆好多啦

各位媽咪,

你哋D小朋友升中後做功課,會唔會戴耳機聽歌嘅呢?

唔知係咪潮D嘅呢?

原帖由 happyvalley 於 09-10-15 17:06 發表

冲要 dic!!! My God!!!

多謝你哋回應,因為我在苦惱當中.......

唔會拖慢做功課時間?

有時做电腦功課又偷玩MSN......

我接受唔到....係咪我古板?

原帖由 Elona 於 09-10-17 01:09 發表
仔仔做功課既時候都會聽歌, 其實都無傷大雅, 而根據研究普通人最少可以同時接收7種唔同媒介信息.... 記得小時候我都係一邊睇電視一邊做功課.....都冇問題.. ...

hi,Elona,

唔知點解,見你回應我想喊!

呢件事困擾我好耐,成日好怕比中三個囡單獨用電腦,
佢一開電腦(由我先開密碼鎖),我就神經緊張,你知啦,我唔識英文,又唔識電腦,又有細嘅要睇,好攰,

總之你再轉身,就發現佢msn,又驚佢談情說愛,又驚佢唔認真做功課,浪費時間,

已經中三大個女,其實又唔係曳嘅,用電腦管到咁實都知唔妥,但係又擔心佢變曳,自己個心亂哂籠,想放又唔敢放,你明唔明?

我一直管得咁實,突然鬆手,會唔會失控呢?

我都想試吓用你教嘅說話同佢講,

突然鏡頭一閃,我諗佢會摸我額頭,問我係咪有病,

原帖由 Elona 於 09-10-17 12:51 發表
其實教仔女好難一概而論, 有時呢個新世代我都唔係樣樣新嘢都接受到, 不過我好認同水餃皇后用身教教仔女既方法, 將心比記, 自己返工有時都會惰性, 愉吓懶啦輕鬆吓啦....我覺得比較好既做法係先認同後了解, 青少年呢段 ...

Elona,

多謝你的提點,讓我定一定神,和她再溝通一下,

也許試試開機後不再管她,給她一點自由時間吧.

原帖由 Elona 於 09-10-17 17:19 發表
我都為仔仔流咗唔少眼淚架....
我諗你既芧盾大部份既家長都會有, 我都會有, 管得太緊驚女女反叛, 太鬆又會緊女女會放縱, 其實好多親子講座都話, 仔女再大已經唔到你管, 我地都要比仔女學習成長, 家長要慢慢放手, 見 ...

我冇諗到佢會咁快就嚟嚇我,之前两個大嘅都中四,中六先開始拍,依家中三,佢己經拍咗一年,你知我有幾驚?D男仔正......
原帖由 pineapple0983 於 09-10-18 20:56 發表
唉,細路開始大啦,有好多嘢要學識放手架啦。MSN嗰啲真係冇辦法,佢同D小學同學呀,興趣小組D朋友仔呀都係靠MSN維繫住,要斷佢唔比佢上網,我諗同掩住佢把口唔比佢講嘢冇乜分別;不過最好時不時莊吓佢地講乜,費時出左事先至黎補救。 ...

初時遠遠見到個男仔企係我個女隔離就有火,到依家成個暑假個男仔同我一齊護送個女補習,好似左右護衛咁,直頭攞我條命,攰到散晒,但冇計,唯有分分秒秒纏到實,等個男仔冇得同佢單獨相處啦,

不過咁,呢個暑假都有得着嘅,可以認真同囡囡講拍拖嘅守則之餘,從佢口中套到男仔嘅料,點都好過懵吓懵吓嘅.

原帖由 Elona 於 09-10-18 22:02 發表
中三拍拖真係早咗D喎, 不過事情開始咗都好難要佢地結束架啦, 睇吓有冇機會見吓個男仔, 了解多D好過估估吓, 搵多D料再從長計議.....

我想問,可以知道佢msn講嘜嘅咩?,點做?你教我啞!

原帖由 pineapple0983 於 09-10-18 20:56 發表
唉,細路開始大啦,有好多嘢要學識放手架啦。MSN嗰啲真係冇辦法,佢同D小學同學呀,興趣小組D朋友仔呀都係靠MSN維繫住,要斷佢唔比佢上網,我諗同掩住佢把口唔比佢講嘢冇乜分別;不過最好時不時莊吓佢地講乜,費時出左事先至黎補救。 ...
‹ 上一主題|下一主題