用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新任小一家長,開學1個多月,你覺得功課多嗎..... ...
go

新任小一家長,開學1個多月,你覺得功課多嗎..... [複製鏈接]

奇實學校比咁多功課,咁多練習你個仔做,

你唔覺有問題?

小一頭兩個月咋!

總唔會全級小朋友都係超班馬.....

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-10-17 00:01 發表
咪係小一囉
初初開學都話俾佢睇陣電視先做,而家佢都識得連電視都唔睇,做完每日一篇就開波做功課,日日係咁做,佢真係無記到入腦,因為日日係咁問返佢,佢都唔係好記得,班主任話遲下仲會再多d,千祈咪俾佢睇電視
每朝都係 ...

用谷出嚟嘅成績上到中學,會唔會又要用九牛二虎之力去調較番操實咗嘅腦袋,去銜接要活學嘅中學階段?  

有D擔心......

原帖由 黃巴士 於 09-10-17 14:19 發表

可能學校認為溫/谷9樣, 點唔得, 都谷到3-4樣, 所以咪狂洗腦囉.

不過唔好話, 有D小朋友狂操EXERCISE, 真係會得喎(應付固定EXAM成績).
但老實講, 不斷抄寫, 實際有幾多小朋友可受呢??
學校按既定FORMAT ...

happyvalley,

真係比你激死 千祈咪制

教壞人

原帖由 happyvalley 於 09-10-19 22:12 發表

應該好難,習慣左的方法要洗掉,新的方法起碼用二三年建立。

所以太多功課,我咪幫佢做緊 d,嘻嘻。

hi,小雄維尼,

好明白你嘅心情,但係bk呢度邊位家長唔係咁,

適應期嘛,當親子活動咁enjoy啦,

你關心佢,佢會記住,值得嘅,

你都係呻吓啫,叫個女錫番補數lor,

原帖由 小雄維尼 於 09-11-4 11:49 發表
我覺得好搞笑, 日日家長一定要對功課有無做漏, 5係既話....手冊又係欠, 好啦, 功課樣樣問, 題題問, 好似係我返學甘,拼音要做音標, 有時我把鬼火成個字串左叫佢自己查,又話生態旅遊有分, 又去......... 2個 ...
‹ 上一主題|下一主題