用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 年齡困擾
樓主: winniecarson
go

年齡困擾 [複製鏈接]

我也有你們的經歴,想分享一下.
當年大女兒一句:你讀比我睇!
我凑住四個女,大住肚,報毅進,生完两星期未到,抱住BB,完成日文課程.過程滿足,開心又新鮮,想起亦很回味,雖然艱難,但不覺辛苦,想起也很回味,現在,當年的BB現在己經六歲,但我可以大大聲告訴我的女,''沒有什麽是不可能的,只要你肯做''.

我想說,我們是子女的榜樣是真,如果可以的話,對自己好一點,做自己喜歡的事.

都好明白你嘅苦況,冇人可以幫忙?
原帖由 MonkeyGirl 於 09-9-14 21:31 發表
我都好想進修下, 但返工時間太長, 放工時已是 9 點, 返到屋企已是 10 點, 晚飯還未食 ..我 還要 一路食一路教亞女做功課  亞女所以好晚才sleep..但我真的很想 進修, 因為我想change job.. like ...

坊間有些遙矩課程,你會否考慮?

你的女兒現在幾年級?

成功的背後,除自己的努力,家人的支持及幫忙亦很重要,例如

你的另一半,互相扶持體諒的感覺温馨又正面.

原帖由 MonkeyGirl 於 09-9-14 21:31 發表
我都好想進修下, 但返工時間太長, 放工時已是 9 點, 返到屋企已是 10 點, 晚飯還未食:ayawn: ..我 還要 一路食一路教亞女做功課:crying:  亞女所以好晚才sleep..:sigh:但我真的很想 進修, 因為我想change job.. like ...

你令我想起當年的自己.

其實可以再讀書的感覺好正.

只要有心有力,仍然可以騰出時間的話,是應該再向上游的.

我在半年前完成一個課程時47歲.年齡不會是一個問題.

有心才最重要.

原帖由 winniecarson 於 09-9-15 00:47 發表
其實我D時間都係"必" 出來, 放咗工即去返學, THEN 返到家又要跟囝囝CHECK功課, 遇到他要考試, 默書仲要溫到很夜, 如果假期就一定要抽時間俾自己溫書做功課, 囝囝就要陪我一齊讀, 所以根本沒有空閒時間,有嘅都會盡量 ...

Hi,MonkeyGirl,

你一定犯咗大忌~~逞強勒,

扮吓淒涼,嗲吓啦

原帖由 MonkeyGirl 於 09-9-17 18:04 發表
無呀, 自己做, 我先生話唔使咁緊張喎.. so no one helps

hi,blytheBB

當年大女16歲,讀中四,現在細囡已經6歲,剛升上小一.

正如 winniecarson所講,只要堅持,安排好時間,係可以達
到目的嘅!

hi,丁丁,
祝你心願達成!

原帖由 blytheBB 於 09-10-8 16:45 發表
annabella,
勁,
咁你大女個時幾大ar,
e+最尾個b又幾大ar,囝定囡?

是作什麼用途?工作需要?因為兒女?還是只是想學習?
不同的用途有不同的學習途徑,難以一法以概之

原帖由 anixon 於 09-10-14 00:22 發表
我很欣賞你對求學的決心, 其實我也沒有勇氣跨出第一步, 但看了你的 post 後激發我的信心, 請問你可否介紹我進修英文的途徑 (cert.) ?

如果為工作需要/升職,這是最佳途徑,所需時間亦較多.....每日要花三,四小時,另加温習時間,要兩年讀cert,再讀dip.

如果為子女,讀明愛所花時間相對少些.易掌握.

原帖由 winniecarson 於 09-10-20 00:08 發表

其實方間有好多英文課程讀, 但本人覺得搵間全面d, 又有名氣的學校讀會較好, 好似HKspace, 理大, 浸大, 科大....等等...雖然學費貴些, 但師資會有保証. 佢地都有搞英文CERT架...包括聽, 講. 讀都有..讀完CERT..有興 ...

‹ 上一主題|下一主題