用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 過度活躍症
樓主: 常歡笑
go

過度活躍症 [複製鏈接]

我個女除佐無時停, 鍾意週圍走之外, 重好 like 攀爬同跳上跳落, 另外, 手亦無停, 乜都攪一餐, 口唔停 (唔係口多多, 就係不停咁發問, 最鍾意 disturb 人地嘅 conversation)   皮氣差, 講極都唔聽之餘, 勁 like 駁咀 排唔到隊, 搭巴士明明排頭位, 往往變佐最後上車, 可能滿位上唔到 timm    健康院剛剛轉介佐去做評估

utopian,

如果係新鮮或者係佢比較有興趣嘅環節, 佢專注力會好 d, 但都唔會 last 得好耐, 對於無興趣 or 經常做嘅野, 就一定坐唔定周圍走, 老師有老師講, 佢有佢周圍攪 or 搔擾同學.

响學校嘅情況比在家 and 出外好些, 因為佢對學校環境 and 人物仍未十分熟絡.

女女同我講, 老師叫佢唔好成日尖叫, 大哎, 又辦埋老師嘅語氣, 話老師 always叫佢 "坐低, 坐低, 坐低" (我聽過佢發夢大哎"我唔坐低呀").  每日接佢放學, 都見老師 remind 佢拍番好張凳, 老師話佢好多時呢頭講/教完,果頭問返佢,都可以答錯.

原帖由 utopian 於 08-10-14 07:44 發表
chroma-shine,

我想請問你女女係學校0既情況又係點樣呢?
會唔會都係坐唔定周圍走,老師有老師講,佢自己玩自己的?!

tcbobo,

我女女由出世到宜家都唔駛點瞓, 所以真係好疲累

健康院轉介佐去尤德夫人兒童體能智力測驗中心.  佢要我 pass 一份問卷比班主任填(有回郵信封的), 收回後會交比醫生做評估, 6個月內會再約見.

老師話佢比較活躍, 但比起初入學時已有些改進.  佢响學校嘅情緒同行為比响屋企同室外好些, 可能環境同人物仍未摸熟.

原帖由 tcbobo 於 08-10-14 22:41 發表
chroma-shine

我囡囡同你囡囡一樣HYPER, 佢唔停得, 一停就訓著,
想問健康院轉介去邊度CHECK呀, 唔係6YEARS先可以CHECK嗎?
你囡囡返學OK嗎?

可能要搵達荒山野嶺比佢地玩

我個女只會記佢有興趣嘅野, 無興趣嘅, 你呢頭幫佢塞入腦, 佢轉頭就幫你 delete files

原帖由 tcbobo 於 08-10-15 13:55 發表
人人見到我囡囡都話我一定好累, 成隻duracell bunny咁

佢同你囡囡好似, 老師話初初都以為佢係過度活躍, 但而家覺得佢只係非常活躍, 但佢好好記性, 學嘢好快

唔知佢地一齊玩會點呢? ...

utopian,

發緊癲果時, 懲罰/勸告/威迫利誘都係無效 garr, 唯有打   我有問過佢, 媽咪成日打你, 你嬲唔嬲媽咪, 佢話唔嬲, 我問佢點解, 佢話因為我曳  , 我諗呢d係咪病呢, 因為佢控制唔到自己 

食飯勞氣呢家野,直頭係每日嘅指定動作.至於出街唔拖住亦都係,有幾次差d比車撞倒,有一次駕 van 仔聽到我大哎,所以停低佐,另外一次,我見有巴士黎緊,我一路追,一路喝住佢,佢當然唔停啦,有個警察見狀,即刻幫手去追,好彩個警察見到事發經過,如果唔係實告我疏忽照顧兒童,佢當然唔識驚喇,第三次重險過剃頭,啱啱比佢衝得過 

我知有時佢係故意答錯.話說,舊年我帶佢去 interview(間學校重係我心儀嘅),  老師攞起隻蕉,問佢係乜野,我心諗,嘩,發達喇,咁易    蕉係佢第一樣識嘅生果, 點知個衰女係度扮諗野,唔唔聲,老師再問多次,佢繼續扮諗野答,”唔......咪係瓜囉”,我心諗,今次唔慌唔瓜 

原帖由 utopian 於 08-10-17 02:38 發表
chroma-shine,

感謝你的回覆!
我囡囡三歲,係屋企情況同你囡囡差唔多,係咁跳,無時停,好多說話,脾氣差,叫佢唔好佢越要做!佢仲多樣煩就係唔肯食飯!!响街唔肯拖手,試過過緊馬路fing甩我隻手,好在當時無車...mouth:" />mouth:" />mouth:" />

...

‹ 上一主題|下一主題