用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地小朋友有冇補習呀?
go

你地小朋友有冇補習呀? [複製鏈接]

無, 學naughtybj話齋, 因為我無要求

囡囡小一, 功課自己搞掂, 唔識問我, 英默分開3次同佢預默, 唔識highlight俾佢自己檢討。數學無得救, 等佢自己開竅中。

計劃今年暑假設計一系列課程俾佢學習, 不過仲諗緊點設計。

IloveJJ 發表於 15-2-9 16:02
吓?係架?咁我自己同佢補,可唔可以有要求呀?
我真係無慾無求, 阿囡老師又係無要求。今次考試得7X, 話好深, 好多人都低分, 有人唔合格。我就問, 咁有無人100分, 佢話無, 係96分, 我就話咁即係唔深啦, 老師有無鬧死你哋, 佢話老師無鬧, 因為佢知道我哋盡咗力。

連老師都無要求, 你話班細路會幾有動力?

IloveJJ 發表於 15-2-9 23:03
我仔學校老師都無講說話佢地聽架,係中文老師好好,今次考試得80分,知佢本身應唔止咁,同埋佢作文做唔切, ...
80分緊係唔會俾人鬧, 我囡囡班考數好多得6, 70分都無俾人鬧先出奇。

IloveJJ 發表於 15-3-31 09:18
對一啲慢熱/做野慢既小朋友,操卷就好重要囉!我個仔中文不嬲9字頭,我都無同佢溫,但佢上次,就因為一題唔 ...
係呀, 我囡囡隔離位就係咁, 測數學, 中間一題唔識, 就坐响度諗, 搞到最後半份卷無做, 得4x分唔合格。

IloveJJ 發表於 15-3-31 16:53
你個女竟然咁得閒,知道隔離係咁?
係, 佢話隔離停晒筆, 望天花。佢話成日都係咁, 佢有好心提佢唔識要跳走做其他先, 但對方好似get唔到

scyauchris 發表於 15-4-1 08:46
回覆 little_yolky 的帖子

你囡咁八卦,咁佢多唔多careless?  
中文沒有careless mistakes, 都係真唔識的; 英文有少少careless mistakes; 至於數學, 基本上都係careless mistakes, 只有少數真唔識。
‹ 上一主題|下一主題