用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們學校有預默嗎?
go

你們學校有預默嗎? [複製鏈接]

燁燁媽 發表於 15-4-16 01:04
我最嬲既係, 教女既係我, 同女温書都係我,
我只不過係想老師個女有問題, 直接搵我, 點知得到句, 你同 ...
我哋學校一直都係無預默的, 係我哋自己同小朋友預默。一般2-3星期前派默書紙, 自己搞掂。

其實, 你可以請老公同老師講, 叫老師直接有事搵你, 然後cup線, 唔聽, 咁老師有事就自然搵你了。我哋寫手冊後, 如果老師覺得有需要電聯, 老師會認筆跡, 見係爸爸筆跡就call爸爸, 媽媽筆跡就call媽媽。

不過, 老師咁樣同你講嘢, 問你係咪離左婚, 真係好無禮貌下。下次再咁講, 你就直接問佢咩意思, 何解佢唔可以直接搵你, 成日搵你老公唔搵你, 有咩意圖。

小二英文都係grammar吧, 俾少少練習+睇下書, 合格應該都唔太難吧, 我唔知你學校英文俾分結構係點, 我哋英文科包括卷、listening、oral、默書、作文, 九萬咁多嘢加埋。如果你只差一兩分, 就响默書度著手, 次次100分, 山大斬埋有柴, 好易合格。至於oral, 如果預先有派範圍, 就同佢溫下, 無都無辦法, listening咪睇多D英文卡通囉, 小二都係學緊present tense同past tense, 叫小朋友小心啲, 做多D練習, 好易追番, 唔難的。

燁燁媽 發表於 15-4-16 14:27
無積怨...只係意見分歧........
唔明老師點解要咁講....
唔............點講呢, 我只會講, 我未見過咁講嘢既老師..........無論家長點態度, 都唔應該咁樣問家長, 真係有D過份。而且, 家長係有權請學校選擇與哪位監護人聯絡吧。所以, 都係果句, 下次叫你老公唔好接, 直接叫老師call你, 然後cup線。

小二又唔駛咁緊張, 不過, 聽講你果間係名校, 咁老師係著緊D啦, 我有油天家長朋友話, 小朋友今年小四, 測考成績唔夠90, 老師就會打電話同你傾計了。

我囡囡都係小二, 都係無補習, 我仲無理佢, 由得佢自己溫書, 如果佢中數70+, 英文差少少合格, 我諗我完全接受唔到, 佢依家只有數學70+, 已經成日俾我搵佢麻煩了..............不過, 其實只要家長接受到, 我都覺得無乜所謂的。

tws2010 發表於 15-4-16 21:22
回覆 燁燁媽 的帖子

I overheard a case, a little girl was scolded by her teacher during a parents' e ...
呢個情況, 我哋學校就會教埋有體育堂既班小朋友要點著。其實初小尤其小一二, 小朋友儍儍地, 唔可以expect佢咁醒識得問老師, 學校無咁小心, 小朋友著錯都無辦法。無法啦, 小朋友就係咁經一事, 長一智了, 俾人鬧得多, 咪醒D囉。

燁燁媽 發表於 15-4-16 18:17
老師早前講過, 小朋友說如果不見了功課是不能信任, 要家長親自寫手冊確認.....個女尋日中文申延工作紙給同 ...
如果係咁, 為免下次誤會, 我會再寫手冊, 表明因某某時候, 老師表示要家長寫手冊, 現卻要求學生直接表達, 請校方釐清規則, 以便家長跟從, 云云。

燁燁媽 發表於 15-4-20 14:07
人生將來見到的人更多機會面對意見不同,
不可能因為咁就要退縮吧~

...
這無關乎退縮, 道不同不相為謀而已。因為我們既重點都係為小朋友好, 如果學校理念同家長有咁大出入, 小朋友學習乃事倍功半, 所以, 老生常談就是要找合適小朋友的學校而已。

tws2010 發表於 15-4-17 23:27
回覆 little_yolky 的帖子

Agreed with you.  But I saw the teacher also scold the parent.  Poor she,  ...
吓, 位家長個樣好林善架? 定係30年前發生既事? 30+年前我班主任因為有個男仔計數教極唔識, 一巴掌打到流血流到成件白裇衫都係, 打電話叫屋企人攞衫去學校換, 連阿媽都鬧埋, 至於具體鬧阿媽D乜就唔記得咗了。個男仔平時都唔係好曳, 係學業差D。

今時今日都可以咁對家長? 真想見識見識。我响惡人谷長大, 未見過惡人的。

YinMichelleBaby 發表於 15-4-19 22:56
我只是路過的。燁燁媽,你有你的堅持,我覺得你不讓你小朋友補習,有膽色,有遠見。你女兒入得名校,一定很 ...
如你, 共我心不相同, 一生愛情都白送............
‹ 上一主題|下一主題