用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學老師你想點?
go

數學老師你想點? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 15-4-28 09:25
前兩題,我覺得老師應該接受小朋友既答案,因為佢答得對。

第三題,小朋友係錯既,因為直角三角形可以同 ...
咁點解之後小朋友响條要求畫不等邊三角形既題目內, 畫咗個直角不等邊三角形, 老師又話錯????

王家爸爸  老師改錯  發表於 15-4-28 09:46

王家爸爸 發表於 15-4-28 09:46
根據定義,直角不等邊三角形都係不等邊三角形。
咁, 如果題目有個直角不等邊三角形既圖形, 要求小朋友寫番個名出嚟, 小朋友要寫直角三角形, 定係直角不等邊三角形, 抑或不等邊三角形至有分? 好confuse喎。

王家爸爸 發表於 15-4-30 09:13
條問題係:不等邊三角形可唔可以有直角?
重點係:可唔可以有直角。
所以, 理論上, 如果題目要求畫一"不等邊三角形", 小朋友也可以畫一個直角不等邊三角形吧!?

王家爸爸  我覺得係  發表於 15-4-30 09:38

王家爸爸 發表於 15-4-30 09:13
條問題係:不等邊三角形可唔可以有直角?
重點係:可唔可以有直角。
其實我都有一條小一問題想問。

946, 9是  百  位, 4是  十  位, 6是  個  位 (以上橫線是要求小朋友填)

946= + +

答案為何必須是900+40+6, 而不可以填6+40+900? 是數學概念的問題嗎??????

HaYi  好似是習慣由大至細  發表於 15-4-30 10:47

王家爸爸 發表於 15-4-30 09:45
概念上兩種做法都正確,考試時唔可以當錯。
老師話錯, 阿女由80分變咗78

王家爸爸  考試?  發表於 15-4-30 10:36

AgapePa 發表於 15-4-30 10:58
因為上下兩條有關連, 所以要答 900 + 40 + 6
而且課程係教 百, 十, 個位概念.  唔可以反轉加, 否則你寫 890 ...
如果我個女D數咁叻, 識玩嘢用小點數, 我會毫不介意咁豪2分俾老師的。不過, 我阿女啲分真係分分皆辛苦

崆峒絕學 發表於 15-4-30 16:58
以下內容,其實我喺係朋友聚會聽到。朋友中,有中學老師、有小學老師、有副校長、有普通老師、有大學高中時 ...
問題係學校係平時嘅功課有無呢種要求(寫明)。或有無訓練 <=====  無, 課程及平時練習, 只教咩係百位, 咩係十位, 咩係個位, 只有串珠圖, 無類似題目。

不過, 第二次阿女就醒目咗, 識得由百位開始寫, 但抄錯咗數字......

AgapePa 發表於 15-4-30 17:42
似乎問題係你的教材, 946 = 900 +40 + 6 是小一題目. 屬於 3 位數課程.
這類題目很普遍, 除了學校有教, 我 ...
邊度有補充練習, 學校本練習無咁樣問, 三位數就三位數, 只講百位十位個位, 無咁騎呢拆開問幾+幾+幾。到測驗先嚟問。

奥脫福 發表於 15-5-1 14:42
Longman Primary Mathematics, Book 3A
完完全全沒有最下果行 37 285 + 7000 + 200 + 80 + 5 呢行!!!!!!!!!!!!!

如果有, 但無注意, 係抵死。但無, 寫錯咗, 就要經一事, 長一智了。第二次測驗, 阿女就醒目啱返了。不過, 始終都有同學仔識, 始終有人攞一百分, 所以, 我阿女程度唔及人, 除咗唔小心計錯數, 就係呢D嘢失分了。
‹ 上一主題|下一主題