用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學學習困難
go

數學學習困難 [複製鏈接]

torunpoland 發表於 15-5-13 06:54
如家中初小孩子,覺得數學好難,可以抽時間看看這個。當然,高小生家長也歡迎。

...
吓, 原來有數學學習困難証架? 咁我女女同C6 99.9%有了。

mimi1102 發表於 15-5-13 10:52
我一向都知道有數障, 因為我係其中一個......
兼遺傳左比個女............
咁係唔係一般評估已經可以評估晒所有業障? 定係每個障要特別評估的?

wan_sosin 發表於 15-5-13 11:05
你是否問學障?學障很多類,當然要分開check.
吓, 咁即係要預先同機構講, 我要check數障? 咁如果最初唔知係乜障, 咁點算?

wan_sosin 發表於 15-5-13 11:36
基本上是像你所說的,首先講出自己懷疑的地方,但如果唔肯定,通常評估機構都有社工可以資詢,佢哋會比意見 ...
咁係唔係可以先問學校社工?

torunpoland 發表於 15-5-13 11:55
這個講座是社工系舉辦的。所以,我估不是「如何做好數」,而是「如何疏導情緒」之類。

...
即係俾我讀的

真係好難疏導到情緒!!!!!!! 好似噚晚, 放工返屋企, 阿女話有條數唔識, 兩位除數, 不過爸爸教咗我了。我話兩位除數前兩日咪教過你囉, 唔識就等陣再教啦。佢仲笑嘻嘻咁。

點知check工作紙時, 我就同阿女講:計錯咗喎!條數係咁的:

1. 32粒糖, 平均分俾4個小朋友, 每個小朋友可分多少粒?
           阿女答:32 / 4 = 8
           咁無問題啦。

2. 根據第1題, 其中一個小朋友將糖果平均分為兩份, 每份多少粒?
          我唔明阿女唔明D乜, 反正就係唔明, 咁佢問爸爸, 爸爸居然教佢
              32 / 2 = 16

我忍住度氣同阿女解釋, 眼尾見到阿女睥住阿爸, 阿爸緊係聲都唔敢出。最後加多句:以後數學唔好再問爸爸。

MASAYA 發表於 15-5-13 12:35
冇錯喎,問題係話小朋友將糖果平均分為兩份,又冇話將自己個份分為兩份  ...
重點係 "其中一個" !

阿女唔識都有D興, 爸爸都唔識!!!!!!!!!!!!!!!!  我真係好佩服自己噚晚EQ之高, 我又提升了

1234ats 發表於 15-5-13 14:26
little_yolky
阿女唔識都有D興, 爸爸都唔識!!!!!!!!!!!!!!!!  我真係好佩服自己噚晚EQ之高, 我又提升了
-- ...
我有呀, 見到計錯, 我第一時間問佢第一題點計, 叫佢解釋, 但係阿女即刻好緊張:吓, 第一題計錯呀!
我話無計錯, 只係想問吓佢, 咁佢解釋咗俾我聽, 又啱喎。然後就問佢第二題唔識D乜, 根本上識第一題就識第二題啦, 佢個樣就越嚟越驚, 我開始引導佢思考第二題, 但佢越講越細聲.............真係無辦法。

已經決定暑假同佢報數研暑期班補一補了。

MASAYA 發表於 15-5-14 16:31
我知妳個女有咩問題喇,有媽障,佢其實只係怕妳,搞到個腦實左

‹ 上一主題|下一主題