用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有甚麼漫畫適合小學生看?
go

有甚麼漫畫適合小學生看? [複製鏈接]

MASAYA 發表於 15-7-22 18:49
村枝賢一 (代表人作品:我們的足球場) 的RED,故事背景是以前的美國,主角是印第安人某族最後的血脈,歷史 ...
苦口婆心勸你真係唔好俾小學生, 尤其初小, 睇漫畫。因為佢哋可以由畫捕捉到大部份內容, 要文字又斷斷續續, 欠缺上文下理連貫, 對語文學習不利。雖然家長可能話間唔中睇下無乜所謂, 小朋友都有睇書既習慣, 或睇漫畫好過打機, 不過, 小朋友習慣咗睇漫畫就好難叫佢睇純文字既書, 因為只有文字佢哋會睇得慢。所以, 最好都係先習慣睇文字書, 到可以睇到橋樑書一段時間後, 基礎好咗至睇漫畫。我細果隻依家係咁睇漫畫, 正在發愁中。

BTW, 有一本秦始皇陵既漫畫幾好睇, 雖然當中有小部份史料唔正確。

S-Kwok 發表於 15-7-23 10:25
其實呢個咪係我當初比唔比仔睇漫畫GE原因囉不過, 我又覺得如果係科學類型, 又真係會令小朋 ...
我細女係睇恐龍漫畫

4格漫畫講故事要同阿仔練多D, 因為考到高小都要考。我大女連續3格都有講, 仲有連貫性添, 到第4格只講咗一句描述漫畫內容就完咗, 老師打70分, 因為話故事唔完整, 無結尾
‹ 上一主題|下一主題