用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 go went gone
go

go went gone [複製鏈接]

引用:現在小二要開始PAST+TENSE,+想請問背頌時是

原帖由 mrsko 於 16-03-21 發表
現在小二要開始PAST TENSE, 想請問背頌時是否也需要背 PRESENT PERFECT TENSE?因有些習作只列印 simple pre ...
我哋小二只教regular form,你哋都教得好快下喔

mrsko 發表於 16-3-21 21:35
係呀,所以想趁假期背定先,因為我地年代時會一齊背哂3樣,但GONE現在又無咁快用到,所以想請教應該點背好
...
我哋年代中學先背啦。

如果未教到, 我就唔會背, 因為盞佢亂, 到教present perfect tense時, 就自然一次過要背晒三行了。

bobbob  有無咁誇?我細個讀邨校都要小2背  發表於 16-3-23 08:03

Charlotte_mom 發表於 16-3-22 09:46
我都好老wor 讀村校,升p6背。印象好深因為隔離班小5教左,我地班無教,一上小六大罰抄

...
老實講, 我完全無印象自己小學學咗D乜, 總之係見卷拆卷, 真係舊飯咁, 係上到中學老師上英文堂講英文, 所以先醒神D聽吓老師講乜。

成日話阿女呢樣唔得果樣唔得, 自己細個仲衰過佢多多聲。

HCbb 發表於 16-3-22 13:57
阿仔小二都教irregular past tense...老實講, 佢未handle到
唯有買練習俾佢練下, 發現原來小三的 ...
所以咪係囉, D學校成日乜都教快, 以為依家D小朋友聰明咗, 其實有D嘢, 真係夠年紀先至識, 早教真係盞嘥氣, 到頭來自己勞氣, 到時到候小朋友就識咗了。

bobbob  有無咁誇?我細個讀邨校都要小2背  發表於 半小時前

你一定好後生

Yanamami 發表於 16-3-23 09:05
認同睇得書多有感覚,唔洗死背禁痛苦……
我阿細「聽」得書多, 依家個暗湧係, 小一仲有讀題, 因為佢「聽」得明白, 所以分數仍然可觀, 唯獨是佢「睇」唔明白, 到小二無得讀題時就大鑊了。所以呢個暑假佢都唔駛點休息了。

Yanamami 發表於 16-3-23 09:12
幼稚園時好多都有phonics堂,亦要讀ORT, 唔可以斎听~听故事只係bonus. 小—下学期已無讀卷,佢点考? ...
仲讀緊卷喎。

唔知點解, 下學期中文齋閱讀理解篇文章無讀卷, 佢就話:媽咪, 今次死緊喇。

Yanamami  所以你明点解有d学校升中成績禁劲,真係世上無免費午餐。  發表於 16-3-23 10:48
‹ 上一主題|下一主題