用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔選校
go

大埔選校 [複製鏈接]

blythecat 發表於 16-4-18 14:41
終於要填表喇,兒子b2頭,我們心儀沐恩,但不敢冒險,想問一下玄圓,孫方中,聖道,康樂中學那間較好? ...

乙一救恩。進取D試下恩主教放乙一。但乙二就唔好放救恩了。

blythecat 發表於 16-4-18 14:59
咁其他幾間呢
你揀果幾間其他家長認為玄圓最好, 其次孫方中。

blythecat 發表於 16-4-18 15:38
其實大埔區真係太少選擇,都唔知填唔填到五間
考咗羅定邦未呀? 同北區比, 好好多了。

Fanny_ma 發表於 16-4-18 16:19
如果本區BAND2學生能考入救恩,羅定邦
根本其他同區BAND2中學就無需考慮。
...
如果sure自己係B2頭, 直接考羅定邦, OK就抽都唔駛抽, book定機票去旅行, 除非想搏沐恩/恩主教。

blythecat 發表於 16-4-18 16:58
私校唔係一早就要報同考咩?
羅定邦係直資, 係一早可以考。如果遲咗, 咁睇吓佢第二輪收生幾時囉。因為B1邊緣人 / B2一般都會考, 羅中係英中, 成績同救恩相約, 甚至好少少, 除非佢哋想執雞入到沐恩/恩主教, 一般都會報, 至少都報嚟攞下面試經驗丫。

引用:Quote:Fanny_ma+發表於+16-4-18+17:58+講真

原帖由 blythecat 於 16-04-18 發表
甲部填一間,乙部填得三間,點算?
所以咪問你考咗羅定邦未lol

咁救恩、玄圓、孫方中、聖道⋯都四間啦。如果你自行唔太進取,可能入咗呢,起碼小朋友係B2A。

引用:Quote:Fanny_ma+發表於+16-4-18+17:58+講真

原帖由 blythecat 於 16-04-18 發表
甲部填一間,乙部填得三間,點算?
你唔想博,咁你甲部就唔好填一間啦。

引用:+本帖最後由+Fanny_ma+於+16-4-18+18:04+編

原帖由 Fanny_ma 於 16-04-18 發表
咁你講的都係收B3多既

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-4-18+21:23+

原帖由 Fanny_ma 於 16-04-18 發表
聖道,何中主打BAND2學玍,何中更設兩班英文班。
係指李同康。

blythecat 發表於 16-4-19 07:19
但係呢間d 學生先前有家長話好曳,所以我無簡
羅定邦D學生只係比較活潑, 唔算得上曳喇。而月曳人度度都有。佢哋雖然要俾錢, 但好多外籍老師, DSE成績又算唔錯, 所以好多B2學生索性一早報讀, 因為唔想搏。

咁你自行邊兩間呀? 甲一乙一又揀咗邊間呀?

Fanny_ma 發表於 16-4-19 06:46
而且該校學生大多都講普通話,試過見到有不良份子係學校轉角位行人隧道等放學。
總之大埔Band2,3選校,有 ...
Fanny你覺得劉梅軒o唔ok?

blythecat 發表於 16-4-19 11:55
甲部我係咪應該填多間?如果我宜家同小朋友考羅中,佢又收左,我仲可唔可以等埋抽獎結果先決定讀唔讀呀? ...
我覺得甲部填多間安全D囉,除非你一定要入救恩啦,因為甲部抽到,乙部就唔會再抽了。
如果羅定邦响放榜前收咗你並註冊,咁你就無得大抽奬了。但佢依家唔一定有第二輪收生,可能要等放榜後,你打電話問吓。

blythecat 發表於 16-4-19 15:02
甲一 救恩
甲二 沐恩

甲二填沐恩同無填完全無分別, 因為沐恩係B1, B1生通常揀, 但救恩係B2, 如果你甲二入到沐恩, 即係無B1生同你爭, 仲要你number好靚, 咁其實你都已經入咗甲一了。

睇你好想入救恩, 咁甲二唔好填吧。仲有聖道同劉梅軒呢, 乙四唯有填埋比較好的落去, 加埋D他區位, 填晒過得自己果關既學校入去。唔好唔填呀, 唔填派咗你去無人要果間你就弊。

Fanny_ma 發表於 16-4-19 14:26
校政上劉校平平穩穩,學生吾會太反感。成績就勉強稱上BAND2水平,始終intake以BAND2-3為主,我不會抱太大寄 ...
咁其實大埔B2生都唔係好多有得揀..........

blythecat 發表於 16-4-19 15:02
甲一 救恩
甲二 沐恩
老實講, 你都真係搏架咋, 所有B1都會填救恩做止血線, 咁人哋收晒B1, 至到你哋B2抽, 學額所剩無幾。咁有D B2家長穩陣派, 人哋乙一已填玄圓或孫中, 咁你個number唔靚就真係好牙煙了。始終, B1生最差都只係派去救恩, 但B2生最差可以派去B3校, 你要諗清楚呀。不過叫好彩今年學童仲係少, 填完大抽奬, 整定叩門profile, 放榜唔掂即叩, 你小朋友點都叫做B2A, 都叫有希望的。

blythecat 發表於 16-4-19 15:29
其實大埔b1 學額多定 b1學生多,如果學額夠,為何要填b2 學校?

大埔B1學額係多過B1生少少, 但係B1生都唔夠分莫、柏、王三間, 所以, 少部份B2生可以有機會執雞執沐恩/恩主教, 仲要睇今年同學仔揀沐恩多定恩主教多喎。

所以, 點解話救恩收盡B1邊緣人, 因為好多邊緣人自行時一定揀救恩包底, 咁大抽奬時, 總有D唔識死又無運氣既B1家長, 咪派咗入救恩囉。所以救恩大抽奬已經係主要B2生放乙一了。B1校只有少量位俾B2抽, 咁你自問有無咁既運氣呢? B1位多過B1生都係B1生著數, B2生只可以執雞而已, 點解唔駛選B2學校? 沐恩其實都好多B1家長鐘意的。如果你乙一填沐恩, 唔得既可能性好大, 咁你乙二先填救恩, 人哋B2生好多乙一已經填晒了, 仲邊有機會俾你。如是者, 派下派下, 咪唔知派去邊囉。所以一定要為自己set一個底線, 有D學校收少量b3生的, 咁你就一定入到了。

最大問題係, 我哋D邊緣地區, 好少有人會做統計, 究竟邊間學校放第幾志願就無位, 所以舊年沐恩同恩主教究竟放第幾就入唔到, 都無數據, 填表唔想派去航海學校, 就只好慎重了。

blythecat 發表於 16-4-19 16:17
就算唔夠分都應該選晒b1 校啦,唔好同b2 爭啦
B1生唔駛同你爭架, 佢哋好正路, 一般都係
乙一:莫/柏/王
乙二:沐/恩
乙三:沐/恩
乙四:救恩
乙五:其餘好校風既B2校

以上最黑仔, 都應該乙三止步。

如果將五大英中順序放乙1-5, 乙6放救恩, 黑仔王都應該只係入救恩, 所以B1生係唔會同你爭的。如果佢哋乖乖地平分莫柏王D學額, 然後又順利入晒沐同恩, 咁將會有少量學額留俾B2生。

但唔好忘記喎, 雖然話B1位多過B1生, 但係自行的30%有機會收咗可鄰既北區朋友們, 佢哋學額唔夠, 有可能報考大埔的, 所以, 大埔B2生係咪應該咁進取呢? 你要自行衡量了。

blythecat 發表於 16-4-19 17:21
甲一乙一選救恩,進取嗎?我都唔敢亂黎
如果小朋友係B2, 唔係B1尾邊緣人, 我都會咁揀。其實, 如果小朋友係B2, 我直頭直接考羅中算了。不過......等6月吧。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-04-19+發

原帖由 tht125 於 16-04-19 發表
我小朋友係band 1,照你咁寫法 我原本第一係迦,第二係王,請教會冒險嗎? 第三先沐,四係恩,五係救 thanks

...
王好幾年都係自行收表最多既學校,放乙二,怕無位喔。

利申:我係謹慎派。

blythecat 發表於 16-4-19 23:30
我意思係,由b 幾開始填先有勝算
如果小朋友係B2, 我最多乙一填救恩。
‹ 上一主題|下一主題