用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港書展2017
go

香港書展2017   [複製鏈接]

huba 發表於 17-6-27 10:29
昨日26/6/2017官網有頗多資料更新,包括票務(如:超級書迷証)及活動等,有興趣的請往官網細看。
...
Thank you so much.

huba 發表於 17-6-27 11:17
Welcome. 小兒仍想去釘書,尤其是想睇新書 the land of stories 6,我地通常早上$10 入場,睇到7、8點才走 ...
聞下書香都勁開心。

little_kid 發表於 17-7-20 10:29
書展買補充練習係咪好抵, 點解咁多媽咪入去買?
8折囉。

不過, 我見有個星加坡出版社練習counter, 水準好高。不過我無錢, 所以無買。

little_kid 發表於 17-7-24 07:16
星期二開至幾點?
7:00

little_kid 發表於 17-7-21 19:06

今日去見識了其中一個買小學練習的booth.喺我隔離嘅媽咪 ...
咁其實............淺既........又做嚟做乜................不過我無買, 所以唔知。

阿女約咗同學去, 我响後面做書僮, 佢哋剩係睇童書果part, 都行到10:00, 未去文具同練習部。我腳仔都軟埋, 12:30行到10:00, 好攰, 走時仲要無的士, 攞住幾十斤嘢去迫地鐵。

little_kid 發表於 17-7-24 17:12
我以為學生程度唔同, 要求嘅練習都唔同。 我買左中等程度嘅練習咋。

嘩! 你咁好脚骨力可以行咁耐。
對腳差D斷咗架。阿女約埋同學仔一齊去, 佢D同學仔無乜目標, 响新雅都蒲咗兩粒鐘, 新雅我同阿女等同學仔既時候, 已經15分鐘KO咗。佢哋平時無嚟過香港書展, 去深圳書城多, 所以係咁睇書, 睇到好沉迷, 不過就行軍緩慢。見到手工攤又玩一輪。下次阿女話自己去書展好D, 大家目標唔一樣。不過, 我同佢哋媽咪就好好傾。

S-Kwok 發表於 17-7-24 21:31
我陪阿仔朝1030行到2200,由開館第一日到今日為止,行咗4日,阿仔好似返工咁。(emoji)

咁多日,最好行係 ...
我哋係第二日去, 阿女買果套唔知乜世界歷史, 第5集都沒有了, 唯有之後至補。不過, 第一日多人嗎?

S-Kwok 發表於 17-7-25 11:23

第一日唔多人,超級好行。
不知道阿女揀邊套, 仲未寄到, 佢哋同我哋寄。

b3410 發表於 17-7-25 12:10
咁好,唔使自己拎返去?
係呀, 免費的, 買滿2000就免費送貨了。

b3410 發表於 17-7-25 12:14
同一間買,還是總共?
咁......緊係同一間買。

b3410    發表於 17-7-25 15:04

IloveJJ 發表於 17-7-27 11:37
買咗乜?收到貨影張相嚟睇下!我今年無去,只係叫朋友幫我買幾本宣傳單張入面介紹既書喳!
...
好呀, 可能8月頭至收到貨。你年年都話撞期唔去既?

今年主要訂咗兩套雜誌, 一中一英, 買咗三套ORT係阿妹, 一套俾家姐, 買咗好多老鼠俾家姐同阿妹, 又買咗一套tree house俾家姐。有兩本化粧同時裝設計, 好似好好玩咁, 買咗俾阿妹, 家姐又買咗最鐘意既公主系列最新一本。買咗幾本科學書同XX尋寶記N咁多本俾阿妹。讀書人既書主要係家姐既, 阿妹得三本橋樑書。

IloveJJ 發表於 17-7-27 12:00
哎,我16年11月就買機票,邊就到書展呀!而且想一放假就去,唔想影響暑期班嘛!可能出年都撞,因為今年去 ...
我哋暑假放得早, 所以一定無問題。出年呈分, 我仲諗住兩年唔去旅行係咁操添。

S-Kwok 發表於 17-7-27 13:24

我訂果套康軒雜誌, 我都係訂低一個grade因為阿大無興趣, 如果訂進階版, 版面設計無咁得意, 佢會勁唔鐘意睇, 舊年訂未來少年賴咗嘢, 所以都係訂返康軒初階版好D。

所以我既結論係, 小朋友唔鐘意既, 就買初階D, 小朋友鐘意既, 可以買進階D, 乜嘢書都係一樣。

BTW, 我見tree house D字都唔係好深, 好咪? 但本書好似好深好專業咁, 成本磚頭咁厚。

S-Kwok 發表於 17-7-27 14:08
係吖,孩子同家長嘅眼光唔同。我地覺得好,佢地覺得無趣唔睇,我寧願由初階啲開始,引起佢興趣。

BTW, tr ...
係呀, 四本定五本, 磚頭咁。

S-Kwok 發表於 17-7-27 14:50
ic, 係搞笑書嚟,好多小朋友鍾意睇,我初時以為係magic tree house(emoji)
我都以為係

S-Kwok 發表於 17-7-27 13:07

怪獸叔叔年年介紹人睇修煉, 但阿女唔鐘意個題材, 同埋封面設計, 所以無買。佢反而比較鐘意詩魂同辭靈。
仲記得果日我做書僮幫阿女攞書, 路過有位苦惱媽媽, 小朋友讀聖X濟, 唔鐘意睇書, 怪獸叔叔就話睇書要培養, 指住我話你睇有D家長年年買好多書俾小朋友睇。我心諗, 怪獸叔叔, 呢度唔多啦, 仲有廿幾本放响你cashier度呀。

scgift 發表於 17-7-28 16:43
謝謝你,是三采出版的,我搵日帶阿女去書局睇下,不過佢應該係唔係都話鍾意睇=_="(阿女除了恐怖野唔睇外, ...
我都有訂康軒, 康軒真係好好睇。另外, 有一本《未來兒童》都好好睇。

scgift 發表於 17-7-28 17:51
本來我見好多前輩分享話未來兒童好,本身都想試下,喺書展阿女都話鍾意,不過鍾意康軒初階多啲,而且我自 ...
4歲訂康軒學前版嘛, 有實驗玩具的。

scgift 發表於 17-7-31 14:23
舊年3歲時已訂了學前版,就係我個女話唔要再睇學前版,要睇初階版。佢連學前版啲遊戲書都話無聊…
...
那就看初階版吧。
‹ 上一主題|下一主題