用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 吳耀杰 (9歲)《我只是個孩子》
go

吳耀杰 (9歲)《我只是個孩子》 [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-5-26 07:39
所以家長都要三省吾身,盡咗力愛護和栽培,小朋友做成點,去到乜嘢水平,多少都有命數。

如果家長一路睇實 ...
我既目標只係教到佢哋唔好做乾物女同啃老族就已經完成任務, 相對應該容易辦到。

Jane1983 發表於 17-5-26 08:51
回覆 little_yolky 的帖子

你放咁多精神落去教,唔會啦
我開始覺得可能係我同C6精神分裂或思覺失調。

原來, 响呢個世界上, 只有我同C6成日唔滿意阿細既表現。佢班主任好滿意, 佢playgroup啲老師好滿意, 噚日剛剛派咗佢校內學樂器評估老師既comments, 老師話:阿細係班入面既開心果, 成日將困難既樂曲用快樂既態度去表現及學習, 令到課堂好輕鬆, 佢係work hard, play hard既典範。

好誇張, 係咪佢班同學仔實在曳得好緊要呢? 我諗, 可能我同C6要book一book睇下E生了。

MASAYA 發表於 17-5-26 11:18
我覺得係妳地潛意識將佢同家姐比較,「點解家姐係咁而妳唔係?」
家姐用認真既態度去活,細妹用享受既態度 ...
我一直都唔相信gain一定要pain的, 雖然我知道好多人都相信。我自己一直學習得好愉快。不過, 阿妹真係遊戲人間, 佢乜都可以玩一餐的。噚口叫佢溫書, 佢係都要响書架攞個手指鉈螺轉一輪至去溫書的。

Jane1983 發表於 17-5-26 11:18
回覆 little_yolky 的帖子

因為亞細有個好似亞大的家姐,自律、乖巧和勤力,所以係好多地方比落去。但其實 ...
其實, 只要唔叫佢溫書做英文功課, 佢D日常嘢仲乖過家姐架。

家姐成個港女咁, 阿細就唔一樣, 成日寫信俾我多謝我, 家姐前排考試唔合格, 又寫信鼓勵家姐(所以佢中作應用文寫信好高分, 格式絕對唔會錯); 星期日工人姐姐放假, 佢見我煮飯好忙, 又會主動掃地; 我有時放工攰瞓响張床度唔郁, 佢會主動幫我dup骨; 去街市買餸又會幫我攞餸; 我唔舒服會斟暖水我飲, 係佢自己斟熱水+凍水喎, 真係好乖架。

不過讀書係差D囉。

MASAYA 發表於 17-5-26 12:04
女生性...母倍感安慰... 妳仲有乜好不滿,初小成績唔駛見人,玩住讀都得啦,只要明白課堂內容,已唔駛擔心 ...
佢最大既問題, 其實只係睇書太少啫。呢樣都好易辦。

wan_sosin 發表於 17-5-26 13:12

你雞蛋裡找骨頭!
職業病, 有咩辦法, 我做編輯就係要將所有可能既錯處挑出嚟。

YanKanMom 發表於 17-5-26 14:22
就是呢,人係會有職業病的,老公做Audit,也是專挑人嘅錯呢。見佢教囝囡就是挑他們不達他標準的地方來說, ...
做audit既仲攞命
‹ 上一主題|下一主題