用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 2尾band 3 頭,還需要做profile嗎?
go

band 2尾band 3 頭,還需要做profile嗎? [複製鏈接]

開心老實人 發表於 17-10-13 10:21
無野好寫點寫得好,請建議!(emoji)(emoji)(emoji)
你對咗小朋友十幾年, 小朋友總有優點的。隱惡揚善, 係做profile既必殺技。況且, 都唔會去考B1校, 可能揀D冷門校風好既B2校甚至熱門校風好B3校試下, 咁你夠熱誠, 俾學校知道小朋友有咩優點, 家長對小朋友咁support, 起碼印象都好D。
仲要唔好成日俾小朋友覺得自己無野好, 唔係面試時頭dup dup, 真係好趕客。

開心老實人 發表於 17-10-13 10:58
我成日對仔講佢成績有好多進步的空間,你有善良的心,體育好等.....但現實係殘酷無情的,無成續真係令好多 ...
唓, 你又唔係要同小朋友報B1校, 揀間校風好又俾到小朋友發展空間既, 你都數到好多優點啦。就嚟開放日同簡介會, 集齊定資料, 同阿仔去參觀, 小朋友感覺好重要, 佢鐘意間學校, 面試都儘力D。

瑩瑩老豆 發表於 17-10-23 22:36
B1 學校唔少自行都唔睇profile, 何況B2/3
報得B3學校, 又點會睇成績。除非學校話硬唔收profile, 否則, 小朋友如果操行好, 加埋家長真誠推薦, 又或者小朋友自己寫既一篇自我介紹, 可能係一個亮點。學校唔一定要收成績好既, 但起碼想收個真係想入讀既, 操行又唔太差既, 仲要有家校合作。

王家爸爸 發表於 17-10-27 10:13
操行好、家長真誠推薦、小朋友願意自己去寫一篇自我介紹,對B3學校來講,其實已經唔錯。 ...
係, 因為證明小朋友係努力、肯學既。唔通B3學校仲要收成績好既學生去搏DSE成績咩。

lovecupid 發表於 17-10-27 14:26
Band 3學生的portfolio
1,學生家庭照片,要一家大細樂也融融
2,學生在課外活動時,專心畫畫或望著目標的 ...
yes.

整profile真係一門學問。就好似見工整CV, 要針對唔同工作highlight亮點, 唔可以一份CV走天涯。
‹ 上一主題|下一主題