用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光中學到底按BAND1中學報名還是BAND2中學報名? ...
go

九龍真光中學到底按BAND1中學報名還是BAND2中學報名?   [複製鏈接]

kochiman2004 發表於 18-4-5 07:43
B2又唔算容易入,因為上年有幾個九真小B2生都入唔到。
吓? 咁慘? 叩唔叩得返入呀?

55104035 發表於 18-4-9 14:54
九真是B2 (我識副校,係佢講)
油真是B1
坑真是B1C
坑真成績不是一向都好過油真的嗎? 雖然油真成績都好。

Arabellahk 發表於 18-4-11 22:07
同意,是應該多睇幾年。不過,學校出個狀元或有幾名尖子,的確有一定的偶然性,但若能將大部分是
BAND2的學 ...
是啊, 所以邊緣人或B2頭好鐘意報佢。其實B1C學生報佢都唔錯, 只不過可能有D學生唔鐘意女校, 或校風比較嚴, 否則都唔錯, 交通又方便。只係規定要紮孖辮比較困擾。

Arabellahk 發表於 18-4-14 16:52
現在好像可以不紮孖辮
我以為全線真光住要紮。我朋友仔舊年去咗, 把鬼火剪短咗。

goofyszesze 發表於 18-4-20 08:17
開放日 問過九真同學,佢地話大時大節先要紮孖辮。
大時大節?

Pooh529 發表於 18-12-17 17:03
去完簡介會,助校無講到自行係咪一定收band 1,我女Band 2頭,唔知有無機會,我女觀校完後又幾鍾意九真,但 ...
自行有兩個位, 如果B2A無理由唔試。九小上21個係聯繫位吧, 同自行無直接關係, 就算九小同學自行揀, 都係B2生啫, 大家咁高咁大, 無話機會細咗既。

Pooh529 發表於 18-12-18 22:18
九小簡介會講“希望”九小band 1學生多D揀返九中,令banding升返去唔使有一班中文班即係全英中,同埋要睇 ...
九小好前列既家長唔可能聽話吧。不過, 我估計自行階段, B1家長除非熱愛母校, 否則一定外試, 反正B1生大抽奬100%可以入返。不過, B1邊緣人自行其中一個揀返母校係一個唔錯既選擇, 因為中學部真係做得唔錯。

Miamia33 發表於 18-12-19 23:49
題外話:九真和培道,邊間好d?
論成績, 九真。

goodfitbb 發表於 19-1-7 11:19
九真統一派位有幾多個直屬位呢?
佢應該只係聯繫, 2018年有21個聯繫位。

九真網站入面, medium of instruction度有寫, 高中係EMI。但要注意一點, 反而係初中有部份係普教中。唔知係咪自願揀的, 有無人响簡介會入面有問過?

TwinWong 發表於 19-3-6 14:13
一般正常有中文班的家長都會當係b2
不過九真比較特別, 如果有留意校網資料, 佢哋S1-S3, 大部份人都係EMI, 計落條數, 應該只有少於一班即2X人係用CMI, 到高中係EMI (有JM指出校務報告中, 有部份學生歷史用中教), 所以, 家長可以參考下呢D資訊。

TwinWong 發表於 19-3-6 14:26
係, 所以好多邊緣於b1尾-b2 家長, 見CMI 就會覺得係b2, 都想駁高少少
自行B2除非係出名小學或學生英文好, 否則二線我諗都機會唔大吧。不過佢學校比較細, 又係缺點嚟, 但交通真係勁方便。

hkpapa852 發表於 19-3-6 14:32
只係著睇EMI/CMI,同只係著眼是否happy school一樣。

好容易恨錯難返
升中又要刨EK, 又要刨校務報告/學校網頁, 又要抽返D水份出嚟, 又要參觀學校, 又要gap實細路溫書, (家長)真係少D意志力都唔掂。仲要俾教育局突然殺個新玩法出嚟, 真係殺個措手不及, 仲要衡量對自己細路影響有幾大, 製定plan B。

Janet.sin 發表於 19-3-6 16:17
意思呢間學校好嗎?真係好怕選錯比個女
有無去簡介會呢? 你要自己認識下, 呢位JM似乎同間學校............. 不過, 聽過呢間學校係嚴既, 有時要適夾唔夾小朋友。
‹ 上一主題|下一主題