用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城 Band 2 女生
go

九龍城 Band 2 女生 [複製鏈接]

Jeffrey1979 發表於 19-1-7 15:37
回覆 elbar 的帖子

我自行第一選何官中,第二選文理九龍,伹又怕兩間都入不了,小六第二次呈績又飄低都不 ...

有無信心呈三上返b1個pool? 如果你唔想揀女校, 不如自行唔好揀九龍城區既學校住, 因為唔好話九真, 就算係培道, 成績都同何官差好遠。阿女曾經有呈分入到B1C, 會唔會呈三仲有機?
如果最後呈三係B2, 大抽奬九龍城其實都係果幾間, 培道機會都唔會大了, 睇你好唔好彩。當然你要play safe, 就自行揀何中、胡兆熾都得。如果阿女英文好, 我唔會理係咪女校, 會自行揀九真同培道, 甚至丘中, 始終個DSE成績就擺响眼前。不過, 英文唔好就唔好制了。

試唔試九龍塘香島? 佢成績好, 不過有D左, 同埋普教中, 係男女校, 自行收40人, 都有收B2/B3生, 但DSE成績仲好過培道。

sasafan 發表於 19-1-9 18:09
樓主借個位問下Little yolky,可否比d意見:
二線小學, 呈一邊緣人71/115, 呈二上番49/114, 囝英文一向最弱 ...
1. 英文教數但老師上堂應該用中文講2. 英文弱, 都要補一下, 否則DSE都係衰硬
3. B2生嚟講, 何中都唔算麻麻哋, 你老師想點? 何中已經係B2熱門
4. B2生正路會搏陳喇, 但你仔仔英文唔好, 就唔好了, 其實何中同胡中都啱
5. 又唔覺鄧鏡波咁差, 當然比何中同胡中差少少, 但不至於咁差
6. 如果想小朋友中學時俾學校管下, 成績好D, 不如揀基道, 都係B2, 但學校谷緊成績
7. 再進取D, 直頭搏埋香島, 不過, 香島數學同理科都係英文教
8. 想快快樂樂唔學壞, 就依自己鐘意學校揀。不過, 既然揀得自一何中既lev. 不如自二試試胡中, 大抽奬keep到B2, 先揀鄧鏡波都唔遲。自行收得你, 都應該讀得掂。當然, 係大前題下呈三要keep到B2。

tpmon 發表於 19-1-10 09:01
老師的建議可以不理。

何官是九龍城Band 2(頭)最好的一間。

B2頭我personally覺得培道好過何中好多喎, 點可以話何中係最好的一間, 佢唯一既問題係小朋友係仔啫。而且, B2嚟話陳喇成績一定好過何中。

sasafan 發表於 19-1-10 10:47
真的甘差?校風ok?我囝超鐘意
男校, 係玩得顛D。

KEROROBB 發表於 19-1-10 13:27
尋日撞岩陳喇放學兼同一架小巴落山,全架車都係佢地. 好鬼嘈. 同一排果2位初中生隔住走廊踢尼踢去,成個人 ...
男仔係咁, 仲要係男校出嚟。
‹ 上一主題|下一主題