用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!
go

考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!   [複製鏈接]

Yca1112 發表於 20-3-18 15:51
回覆 艾艾 的帖子

我小朋友呈一呈二中A英A數B操行A面試都有信心,有服務奬項,運動獎項,但估唔到一offer ...

今年人多丫嘛。我女女舊年呈一呈二除咗體育全科A,操行A,有出面既獎,都只有一個offer咋。樓主考既大部分係B1學校,B2A唔收都唔可以話好失望既。

艾艾 發表於 20-3-18 15:38
考了幾間直資,今日竟然有間reject,  自問女兒並非太差,操行A和有多個音樂獎,好傷心!不知如何和女兒講。 ...

因為你報既大部分係B1呀。我諗你等有人放位,係得基崇同培基有機會。

小時了了 發表於 20-3-18 16:22
好奇一問, 去年考咗幾多間直資?

五間,其中一間無去in,兩間無得in,一間waiting。

JHsbb 發表於 20-3-19 13:17
我女同學B1A, 我女B1B 都REJECT

邊間?

bobbob 發表於 20-3-19 11:31
其實我都唔明呢度啲網友點解分到abc,學校只提供banding,頂多講係咪邊緣人

有D就好天真咁將B1人數除3!我就根據過去學校派B1A比率估算。所以我當年估算學校B1A得頭5名

JHsbb 發表於 20-3-19 13:21
今年比去年多了8千人

所以,B2既直資今年開始吃香咗,多咗人報,難度一定大咗。好似樓主小朋友如果係B2A,想有直資在手,就唔應該只越級挑戰了。

JHsbb 發表於 20-3-19 13:25
我女B1B, 成續BAAA, 操行A, 只得STCC收, 我都交了留位費, 等自行, 自行唔得到時叩返門, 唔得就修心養性讀ST ...

今年真係好多平時B2生有機會既都唔得。不過學JM話齋,自行公布咗應該有一批位放出嚟,希望你順順利利

JHsbb 發表於 20-3-19 13:36
基崇咋, 我地2位媽咪都好鐘意學校, 收的話實讀, 點知係REJECT, 同學仲要級10內, 操行A, 乖的男仔, 我好乖的 ...

知唔知衰乜?因為一般唔可能,肯定面試唔知出咗咩事。

艾艾 發表於 20-3-19 13:42
回覆 little_yolky 的帖子

見上年基崇,李国宝,培基都有收band2, 所以諗住博一博,無想過今年咁難。看來 ...

去年第一輪收既B2都唔多,今年多咗咁多人,係難D。有無報播道?

bobbob 發表於 20-3-19 13:51
其實除咗大抽獎,其餘收生都唔係齋睇成績,真係好難估計,更可況abc比例未必proportional,可能1a有5個、1b ...

係呀,但自行又一定成績行先,過到成績一關至考慮其他方面。今年又咁多無咗面試,成績顯得更重要。

tung0409 發表於 20-3-19 16:27
播道我女b1b都係waiting咋, 播道校長講, 今年佢地多左50%既人報名, 但小學部走既人又少左好多, 所以收外校 ...

唉!今年係難。基崇校長都講話舊年生源水平依家好咗,即係今年你哋明啦

ywtsang 發表於 20-3-20 09:48
中x9 ,英 x9 ,數x9 , 常x7 , 音樂x3 , 視藝x3

亞仔小學 , 所以常, 音樂 視藝 都影響好大

常係X6;音樂係X2

艾艾 發表於 20-3-20 09:10
回覆 JHsbb 的帖子

我都係自一培道(本區)。

你級28,如果小朋友英文好,自一應該有機的,係咪除消咗面試?反而B2大抽獎如果乙一培道,要諗定乙二三點放。

epseps 發表於 20-3-21 12:30
回覆 mcl203 的帖子

1.首先要明白1A-1C水平其實已經差好遠2.名校9X%升大學點呢.係每年將成績最差果啲學生 ...

咁可能你哋小學係勁校。我哋呢D二線,1A同1C其實唔會差好遠。好似家姐當年1B水平同阿妹依家2C水平,明顯係中文差得多D,可能係讀書量既問題,其他主科係有1X分差異,主因係學習態度而已,唔係能力問題。中文就真係能力問題了。

mcl203 發表於 20-3-21 12:04
成績可以有先後,點解1C學生入咗所謂1A中學,會年年被要求留班或轉校嘅?~~~
...

其實我覺得是否跟得上主要取決於小朋友既學習態度。中學生唔聽父母支笛,如果佢哋學習態度唔好,就會跟唔上,同1A、1B、1C無乜關係。

In2c68 發表於 20-3-21 02:20
其實明小 pre~s1成績通常好d,就算大家都考20名,但學校唔同已唔係同一個20各,其實直資都係睇次第排名, ...

你睇下gigayan女女同我女女就知啦!佢係名小,做功課handle都快D。我成日覺得佢哋係咪真係同一間學校讀

akevinla 發表於 20-5-25 19:39
你哋今年好多學生,好多家長現在情緣比學費讀直資,都唔想讀政府學校。
...

咁有錢又考到,緊係直資好資源D。不過我無錢,阿女又考唔到啫。

艾艾 發表於 20-7-7 11:52
回覆 maken 的帖子

我地最終中了第一志願呀!多謝大家呢段時間鼓勵和支持。 ...

太好了
‹ 上一主題|下一主題