用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 問題來了,關於升中報名表
go

問題來了,關於升中報名表 [複製鏈接]

luluhaha 發表於 20-5-11 15:16
係有啲多,所以比你會填?

俾我會直接打email去教育局投訴!

luluhaha 發表於 20-5-11 15:48
所以你認為學校意思係:香港=香港或者中國香港,中國=內地,所以你覺得應該選香港
如果學校真的是這個意思 ...

點可以咁「估」學校既意思!白紙黑字,學校明顯已經違反一國兩制同一個中國既原則!

luluhaha    發表於 20-5-11 15:56

luluhaha 發表於 20-5-11 16:06
你係港澳辦返工㗎?

就算係97前用開,學校有責任更新,教育局有責任監管。

我並無咁既榮幸響港澳辦返工。

hkpapa852 發表於 20-5-11 16:12
咪係,航空公司依家用香港同台灣都唔得啦,何況係一間係中國香港辦學既機構?
...

我估係國際學校,鬼佬呢D嘢好喇西!

luluhaha    發表於 20-5-11 16:17

subb 發表於 20-5-11 16:13
下....現在是國籍咋喎 ! 無需咁敏感, 自我審查,
中國咁多省市, 大把唔同省市出生,唔同國籍  ...

朋友,果D係叫籍貫,唔叫國籍⋯⋯

國籍係必須填國家。

TiTiTiTi    發表於 20-5-12 00:46

b3410 發表於 20-5-11 16:50
我之前填出生地,一直填小朋友出世果間醫院添。。。。。好遲先醒到應該係填香港。
...

填出生地係醫院?!真有你的

LeeCC 發表於 20-5-11 17:11
其實知道左出生地,為什麼要知國籍?除了個別學校有規定至少幾多本地幾多外籍學生比例外,其他學校知道國籍 ...

乜你無發現好多申請表填既資料都好無厘頭架咩。

b3410 發表於 20-5-11 17:59
小朋友出世,第一份填的表格,就係出世紙,好似出世紙要填邊間醫院?
咁我就一直記得填醫院囉。
...

好搞笑

rulerL 發表於 20-5-19 02:16
呢個帖真係令我大開眼界(emoji)(emoji)(emoji)

無意講任何政治話題,純粹想討論下關於「國籍」呢個字眼。 ...

所以我一早話學校個表有問題。

LeeCC 發表於 20-5-19 08:07
謝謝

即係用香港身份證註冊,持外國護照,無特區護照(即係唔系中國籍)都當系本地生

拿!唔係人人需要有護照既,咁你用身分證註冊,咁咪係本地生身分囉。如果用護照註冊,咪外國人身分囉。香港雙重國籍唔犯法既。

rulerL 發表於 20-5-19 11:47
情況就如同你係香港人,但持BNO入境外國旅遊,當遇事需求助時,英國領事館會因為你持BNO而有責任向你提供 ...

記得N年前,當時我仲好後生,唔記得乜事,只記得係大件事。當時未回歸,有位香港人兄攞住BNO去英國領事館,領事館話幫唔到佢(我記得當時只係好亂)。咁果位人兄又醒目喔,唔知點解會帶埋回鄉證,佢走去中國領事館求助,話自己係中國同胞,係香港人,居然人哋真係理佢,協助佢返香港。

LeeCC 發表於 20-5-19 21:40
學籍表要填出生地和國籍,身份證號碼,其他護照號碼

填身份證號碼,唔填其他護照,即係本地生啦

但係爸爸媽媽係香港人,就算響外國出生係咪都可以攞到身分證?咁你外國出世,可以用香港身分架嘛,填中國籍咪得囉。

LeeCC 發表於 20-5-19 21:57
其實香港出世是否已經合乎本地生的資格?國籍不影響資格?

我覺得係喔,否則做乜要你填香港定中國。

hkpapa852 發表於 20-5-20 08:19
呢點好似唔係必然的

https://www.info.gov.hk/gia/general/201601/27/P201601270643.htm

原來父母要經常居港,咁幾好喔,公平D。

b3410 發表於 20-5-20 09:54
如果跟這個解釋來看,國籍不可能是香港,只可能是中國,或其他國家。居住地才可以填不同地方。
...

本來國籍就係要填國家,否則點解有個「國」字呢?

LeeCC 發表於 20-5-20 08:54
同學仔外國出生,爸爸外國人媽咪香港人,跟媽咪來香港住,每年去入境處申請,佢有身份證的

如果佢用身分證申請,就填中國,如果佢用passport咪填外國囉。

LeeCC 發表於 20-5-20 10:18
有身份證唔代表系中國籍架,印傭菲傭都有身份證,佢地唔係中國籍

講返同學仔,佢應該唔可以認系中國籍, ...

外傭係W字頭,佢既身分證係基於佢阿媽係中國籍既香港人喔,所以佢先有身分證。佢應該攞到特區護照喔。不過父母鍾意咪填外國國籍囉,小朋友有身分證,學校應該當local處理既。
‹ 上一主題|下一主題