用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 還會同孩子溫習
go

還會同孩子溫習   [複製鏈接]

babadogcat 發表於 20-6-17 20:22
你講得好啱!有時明知,我哋唔可以跟足一世,比番責任佢自己,比個成長既磨練佢地去面對將來!但係.....好 ...

其實呢D係好個人既選擇,家長叻就自己嚟,唔得就俾錢人做,可以乜都唔駛幫既小朋友實在唔係好多。

妹妹頭 發表於 20-6-18 09:31
係, 太早放手又唔得, 我識個家長, 小一, 小二係教小朋友溫習考試, 成績好好, 有級10內, 升上小三, 完全放手 ...

其實真係好個人,小朋友得就放,唔得就跟下,無話幾時早幾時遲。最緊要係睇小朋友性格,但目標但係一步步朝住放手既路進發!

gigayan 發表於 20-6-20 12:50
班主任話一科主科唔合格、兩科主科唔合格、又或者全級尾十幾名都有機會留班...... 佢望下自己科中文和中史 ...

原來你響呢邊問,我響隔離帖問大C姐。

老師唔單只話唔合格,仲要話合格攞mean都唔好咁定,因為拉curve,唔知其他班分數,所以唔一定唔係F咁話,嚇到阿大死死下!

Yanamami 發表於 20-6-20 18:27
全世界全埋-條船,無有怕。

阿大D英文真係好鬼屎!Maria睇錯Mario,全part reported speech因為性別問題無晒分!東扣下西扣下,得返個mean!上次測驗就係proofreading錯晒

b3410 發表於 20-6-20 12:45
你哋學校好鐘意留班可能嚇一嚇同學,大家可以努力D

你女唔使驚,點都輪唔到佢

做乜考試前要嚇人!阿女又嚇到爆瘡!!我計過條數,last 10%係E/F,咁即係最後17個都未必要留班,我估係last 10%+唔合格至F。

gigayan 發表於 20-6-19 21:20

Same same....

但係個個都係漢乜帝喔

我個都係咁衰,所以上次測驗孫策寫錯孫權,俾我省到佢!

bbc2018 發表於 20-6-21 09:34
邊有咁易留班,你可以睇以前學校情況。其實好多學校留級位少,佢哋將留級位轉叩門位,阿囡就係咁有位叩入 ...

我都覺得係,係老師想靠嚇。

bbc2018 發表於 20-6-21 09:25
我記得你話囡囡小學是教深的私小,佢又自律,你又鼓勵佢「閲讀每日一篇」,學校放假和停課又一大堆功課, ...

其實勤力、自律就等如無錯配了。

babybao 發表於 20-6-21 10:57
回覆 little_yolky 的帖子

嘩!咁唔小心俾着係我見到

真係眼殘程度100%!

gigayan 發表於 20-6-21 11:19
今次英文份卷程度終於深返d.... 似返d心目中嘅英中......

咦,原來今次深㗎?咁阿大有mean都還得神落喔

bbc2018 發表於 20-6-21 11:19
唔怪得呢代學生心理壓力咁大,老師嚇,家長嚇,咁樣日子好唔健康。
其實讀書心理質素好緊要

我都係咁覺得。

Yanamami 發表於 20-6-21 19:08
禁今年又係好多野無按常規辦事,难尐熟悉行情……不过正正常常讀,根本唔洗过份担心,因為实有人墊底,留班 ...

你知阿大數口差啦。我哋無精英班㗎嘛,其實班班平均分差唔多,老師話攞mean都唔好咁老定,佢咪諗極唔明囉,明明C都係70%,點解mean大概50%仲會有變數,話F至留班啫,佢同班同學仔研究咗好耐。後尾話不如去隔離班打聽一下人哋既mean係幾多

gigayan 發表於 20-6-21 19:19
老師仲話考第尾嘅未必要留,可能要留尾十幾個d, 話校長老師開會決定誰升誰留,搞到阿女話:乜津校咁鐘意留 ...

應該係留有得救果D,佢哋班有三個留班的,話程度都OK,係個人有D散。

gigayan 發表於 20-6-21 19:28
老師話某年某科28分都有C,所以派卷睇到自己個分都唔好咁驚/老定

聽下個mean先

gigayan 發表於 20-6-21 20:09
安慰咗佢㗎啦,上學期雖然無考試,都計測驗和平時分,個grade 其實都唔低,咁全年overall會計埋,所以其實 ...

其實佢都仲未入補底班,驚咩呢?

gigayan 發表於 20-6-21 20:44
老師講到好似一至兩科唔合格就留班咁,佢同朋友仔聽落就覺得學校好易就會留佢地班......  佢初頭 ...

其實中文有九萬咁多嘢考,唔可能全部失手,攞F就真係好差。E/F係last10%,即係最後17個都唔一定係F。你話喇!大C姐都有C/D啦!

Yanamami    發表於 20-6-21 22:54

gigayan 發表於 20-6-21 21:27
新手上路邊識計咁多呀,佢心目中唔夠50分就係唔合格囉!

佢個樣好精明架喔

gigayan 發表於 20-6-21 21:52
應該過埋今次考試佢會識玩

佢成日覺得我盲目安慰佢,所以對我講嘅半信半疑

咁你要有point㗎嘛!我同阿大逐點分析,佢就豁然開朗。

阿大無乜邊科特別弱,但問題係又無乜邊科特別強,報大學好蝕底。佢最差我諗仍然係科數。

gigayan 發表於 20-6-21 22:30
逐part分析咗佢知啦..... 聽完佢都覺應該未輪到自己嘅.....

停完呢4個月課,真係唔夠膽講邊科好 ...

唉!點解停咗幾個月課,又無試過考試,都唔出淺D阿女第一日話:應該合格既,今日話:我起碼做晒份卷⋯⋯

gigayan 發表於 20-6-24 22:00
篇文言文閱讀理解算係賺咗啦,起碼算易明,睇一次就知講緊乜,但我唔明甲部30分乙部50分咁仲有個20分去咗 ...

考試範圍都係寫80分呀,問阿大,佢答:80分滿分好奇怪咩?即刻唔敢再問
‹ 上一主題|下一主題