用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真second in 有結果嗎?
樓主: matchy
go

九真second in 有結果嗎? [複製鏈接]

回復 Smallpigbb 的帖子

唔係, 係話30/10-31/10會收到second in信, 收唔到可能是reject or 直入, 通告說請家長不要打電話問, 因為學校好忙, 是要等到final result出信後, 即17/11收唔到信, 至打去問。唔好打電話問second in信。

回復 golfer504 的帖子

仲有明天, 你果區好似係遲人一日收到, 上次面試信都好似遲一日。

其實, 我們想一想, 有1700+人apply, 老師20號in完一日, 22日開始要計分, 比較成績, 分直入, sec in 同reject。然後將sec in資料交俾校務處都可能係禮拜尾了。

如果收50人, 有5人直入, 100人可以sec in(以上係例子, 唔好當真), 咁校務處就要响一兩天內準備100封信, 核實並寄出, 但如果他們要同時處理直入或reject, 即是要在數天內處理1700+信, 也太辛苦了。

3/11 sec in完, 他們就要在17/11前寄出1700+封信了。我們還是耐心等待吧!

辛苦晒。

golfer504 發表於 12-10-30 16:20
re: 200709
我EQ已經被今次考小學訓練到好高了. 最幣今晚返去要同老婆做心理輔導! (真係要好似小朋友咁tum ...

今日無信, 崇X就有, 不過係waiting list。

gigayan 發表於 12-10-30 21:45
我想問,如果真係有得2nd in, 但收唔到信,以為自己係rejected or offered,一直好乖無追問學校,3/11無去 ...
但係每間學校都係一樣啦, 等sec in信, 等唔到就無sec in, 也可能是寄失, 間間一樣, 唔係九真的問題。真係寄失的話, 就只有嘆一句是天父的安排了。

其實, 學校的sec in offer應該唔多, 一二百個好未, 可以好似考生編號咁post上網, 家長自己對咪唔驚寄失囉。分埋interview時段, 自己check, 就唔會有郵遞問題了。

gigayan 發表於 12-10-31 10:20
雖然間間一樣都係要等2nd in信, 亦都有機會寄失, 但我見左咁多間學校, 一係就可以上網check+寄信, 一係就 ...
當然係所有政策都有改善0既空間, 我依家都未收到信, 知道是reject的可能性較大了, 這樣就不會為抱有期望心大心細, 要再多等兩個多星期而感到生氣了。我亦in了很多間, 九真的安排已算是可以了, in完兩星期有sec in信, sec in完約兩星期有final result信, 等不到信的就當是reject好了。崇X in完後14 working days就有final result了, 但我會考慮因為崇X一批只有約300人。另外的學校都是要等一個月才有消息。

當然, 現在電腦系統咁發達, 可以利用一下做得好啲, 但是小學就是這樣, 她們一面上課一面收applicants, 一面interview, 一面發信通知result, 每間學校校務處的人手可能都很有限, 可能只有一兩人負責小一收生事宜, 畢竟她們還有P1-P6的校務要安排, 她們的行政安排是這樣就是這樣, 尤其是傳統老校更不會改變。我們申請這些學校時一定要有心理準備, 畢竟如果有幸入讀, 是要跟她們交流6年時間。她們不會只有在這個面試安排上不如人意, 如果不滿意, 真的是要考慮清楚, 免得日後氣死自己。

大家不要生氣, 怨而不怒, 我現在手上一個offer都未有, 仍堅持忍耐, 大家共勉。

golfer504  Me Too!  發表於 12-10-31 19:06
calvin1688  我都無啊!!!  發表於 12-10-31 18:39
‹ 上一主題|下一主題