用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請敎如何培養及改善孩子的專注力???
樓主: cmir
go

請敎如何培養及改善孩子的專注力??? [複製鏈接]

happy_lavender 發表於 14-3-6 13:24
無論奬罰,皆要清楚告知小朋友原因,做了什麽才被奬或被罰,不然是不會有效果的。如果是罰,最好要孩子清楚 ...
請教一下我細囡的問題。今年5歲, 讀K2, 佢做自己鐘意做既嘢時好專心, 幼稚園老師都話, 佢可以坐响圖書角睇聖經故仔半個鐘頭唔郁。其實, 响屋企如果玩puzzle, 畫畫等等, 佢除時可以做一兩個鐘。但問題係, 例如練琴, 佢彈一兩次做當練咗, 次次都要喊生喊死。因為target小學一定要學樂器, 所以係無得選擇一定要學。佢練一兩次做唔好就會好灰好灰心, 跟住唔想再重複做, 咁點算? 練琴呢樣嘢一定要時間重複練先好, 佢彈得咁衰真係好難有位讚到佢, 我真係唔知點算。

JJDBB 發表於 14-3-12 13:35
佢專注力好好,系5喜歡弹琴,迫都冇用!

咁點算, 學校一定要學樂器。第日又同我講, 媽咪我唔鐘意做功課, 我唔鐘意溫書, 我唔鐘意做呢樣, 唔鐘意做果樣。好煩, 又係佢自己話要學彈琴, 上個月同我講鐘意學小提琴, 真係信佢一成都死。點解唔可以發掘下興趣, 咁多唔鐘意, 有咩辦法。

HaYi 發表於 14-3-12 13:58
我大個本身喜歡音樂, 但都好怕要重複練的, 但考級就一定避不了, 所以預考級會比人慢好多, 都冇辦法, 希望慢 ...

什麼樂器, 就算口琴都可以。但係佢一時一樣, 點知佢鐘意乜。靜間又買個小提琴番屋企, 學一陣又唔學。所以諗住捱到入小學, 小學有好多管樂揀, 到時佢鐘意學乜都得。我係音痴(白痴的痴), 無學樂器乜都唔識, 但聽講話彈琴易啲, 佢自己又話想學, 就俾佢學。學咗又唔練, 叫佢練又發脾氣。

cmir 發表於 14-3-13 09:10
Thanks all EK parents for the inputs. For the last two weeks, i have tried another approach. I told  ...

太好了, 記得有少少進步就要笑住咁讚下佢, 話佢大個仔叻咗。

happy_lavender    發表於 14-3-13 14:53

happy_lavender 發表於 14-3-12 16:55
我認為首先要搞清楚家長自己的想法和態度,你的想法和態度會對小朋友產生很大影響啊,也影響對策。以下是 ...

我係第1及3。

因為前日被我趙得好狠, 佢噚日放學番屋企自己練琴。我放工番到屋企主動表演我聽, 雖然都係甩晒拍子, 都好過無。然後我同佢一齊彈, 佢鬼咁開心, 仲笑我彈錯咗。

噚晚, 我好鄭重咁問佢到底鐘唔鐘意彈琴, 唔鐘意就唔好學了, 佢話鐘意, 咁所以又繼續交學費了。不過, 佢真係無乜音樂天份。
‹ 上一主題|下一主題