用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教數心得
樓主: 1234ats
go

教數心得   [複製鏈接]

1234ats 發表於 15-2-6 11:58
今天講一些數學觀念。

---單位
我隻豬油飯識答「單位」入面5個橙-2支筆果題, 睇嚟我唔應該太早絕望。

不過, 前兩日為咗「等如」一項, 又鬧到佢七彩

1234ats  你個女唔蠢,要多d讚,少d鬧。   發表於 15-2-7 15:56

最新消息, 阿女剛剛的數學測驗居然有88分!

事緣係測驗前一天, 阿女的好友俾咗幾張練習佢做, 8頁左右, 做完第二日放學同我講, 話測驗好識, 可能有90分。我再睇下D練習, 原來只不過係坊間一D補充練習而已, 所以不以為然。

估唔到, 幾張練習紙可以有咁大既魔力!可能暑假唔一定要去補數啊, 阿女D數究竟乜嘢出咗問題呢?????? 想不通!!!!!!!!!!

Tecoelectric 發表於 15-5-27 14:48
唉,我兒子小一,起初也不覺數學怎麼,但每次考試測驗得10幾分,我已經買了很多練習,每次我自已看完覺得佢 ...
轉去一間無教快既學校!

Tecoelectric 發表於 15-5-27 15:19
其實我想知小一教小二內容係唔係普遍?因我第一個仔,而且又返工,對於外邊我不太了解

...
我想你說「普遍」是大多數既意思。如果係普遍, 咁教署已經改咗syllabus啦, 仲點會叫教快。未改, 即係一般普羅大眾都係教緊正常速度而已。

IloveJJ 發表於 15-5-27 23:00
你無俾過練習你女做嗎?
無呀..............乜原來要做練習架?????? 我見坊間D練習咪同學校D練習一樣, 識就識, 唔識就唔識啦, 做乜要做多份, 所以咪無買囉。

其實, 我舊年暑假買咗一本數學練習佢做, 不過係英文的..........諗仲一雞幾味, 同時學埋數學同英文, 佢做咗8頁, 做到喊, 咁咪唔駛佢做囉.............., 平時測考我剩係見佢溫返之前測驗同worksheet錯咗唔識果D咋, 哈哈

MASAYA  一雞幾味咁貪心...  發表於 15-5-28 11:09

wan_sosin 發表於 15-5-28 09:19
首先恭喜晒先!你囡囡數學其實係有能力的!
如果你囡囡願意做練習,咁真係暑期唔洗出去補啦,揀D練習佢做下 ...
已經交咗千幾蚊學費了, 早知留返D錢食自助餐

最開心係今次計錢佢全部啱晒, 平時起碼錯一半的, 原來真係唔駛勞氣, 等等吓, 佢就會識計的。

另一件開心係佢今次醒咗, 份卷4頁, 做到第3頁時, 老師同大家講剩番15分鐘!咁死啦, 最後一頁係文字題, 於是佢見唔識計或要諗的馬上飛, 先做運算直式題, 因為佢話唔駛諗, 做晒成份卷先回頭做唔識的, 最後都成功完成成份卷。做卷醒咗。

回覆 MASAYA 的帖子

MASAYA  一雞幾味咁貪心...  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 6 分鐘前[color=rgb(153, 153, 153) !important]

我知錯了, 以後唔會咁做

MASAYA    發表於 15-5-28 11:25

IloveJJ 發表於 15-5-28 11:52
數學唔做點溫呀?你買返啲練習係類似學校那些,或用返學校既影印再做囉!仲成日話個女唔識:sickmil ...
乜唔係識咗就係識咗嗎? 因為我自己細個時都無做練習, 係溫番D例題, 咁就去考試。

咁唔通, 中英文測考前原來都應該要做做練習????

MrBeast 發表於 15-5-28 13:30
2 suggestions:
1) 搵日坐底同佢一起做些練習,試下能否看出他出錯的原因
2)如2A對他太難,做返小一程度的 ...
咁D練習做到什麼程度至OK? 可以升級?

wan_sosin 發表於 15-5-30 12:57
唉!唔小心係小朋友尤其男仔嘅死症!
我都唔想接受,唔只數學,每科總會錯下小小大意嘢!中文抄錯字,英文 ...
係, 唔明點解做卷可以唔睇題目。上次測驗, 題目其中一個要求係要「圈」出正確的公仔然後先至作答, 全班居然得兩個同學有圈, 真係死未

wan_sosin    發表於 15-6-1 10:40

1234ats 發表於 15-6-2 12:04
little_yolky
題目其中一個要求係要「圈」出正確的公仔然後先至作答, 全班居然得兩個同學有圈, 真係死未
-- ...
.............我囡囡係全班有圈出正確公仔果兩個其中一個, 另一個係考第一果位............問題係, 佢又唔大頭蝦又有睇題目, 都仲要低分果下至弊

IloveJJ 發表於 15-11-5 16:43
樓主:
再睇返你個帖,見到你話「
我從他小四開始輔導他數學,當時是先放下小四的課程,從小一的範圍開始, ...
我諗唔只係要做返小一數既問題, 係佢一邊做, 一邊觀察佢到底邊度出事, 有無完全明白個概念, 所以唔係做幾多既問題, 要對正下藥。
‹ 上一主題|下一主題