用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光中學校風如何?
樓主: rba93
go

九龍真光中學校風如何? [複製鏈接]

c_kit 發表於 16-10-27 08:15
想請問band1尾女仔選得過嗎?
多人爭嗎?
B1尾女仔緊係揀得過啦, 佢哋有小學部, 所以無咗D位, 呢D校風好既學校, 真係唔可以話少人爭。B1尾女仔唔揀佢都可能係因為1. 唔鐘意女校; 2. 鐘意真英中; 3. 宗教問題。呢間都真係幾好架, 都係我target之一嚟。

山海兒女 發表於 16-10-27 09:42
依間也是我target之一
不過,如果一間五分鐘路程的全英男女中學,普敎中,校風好;
咦? 你小朋友唔係升咗中咩?

咁緊係揀五分鐘路程啦。自行1: 五分鐘路程, 自行2: 九真, 搞掂。

山海兒女  呀仔升咗,明年到妹妹,要繼續努力  發表於 16-10-27 09:51

山海兒女  呀仔升咗,明年到妹妹,要繼續努力  發表於 6 分鐘前

哇, 你都好忙吓喎。

YmOra 發表於 16-10-27 09:54
B1c女生入讀"九真"當然應付得來啦!只是你需要過咗你們的心理關口和四周圍的人言壓力,若然孩子真的喜歡"九真 ...
好中肯。

我都覺得九龍城區九真、培道呢兩間都係有相同既問題, 因為老師要投入大量補底時間, 所以拔尖會稍遜, 所以對於B2A學生嚟講, 呢兩間真係不可多得既好學校。

不過呢兩間比較, 我暫時又會覺得九真稍勝, 因為:
1. 交通較方便
2. 高中係EMI

即是九真其實已經十分趨向EMI學校, 所以, 初中果1X位中文班學生, 係幫佢哋補底迎接高中既EMI課程。反觀培中高中轉返晒CMI, 所以相對中文科, 佢哋英文科DSE成績係遜色的。不過, 去年剛轉新校長成績已經大躍進, 可見校長都係雄心勃勃想提升學校學術水平, 可以拭目以待。

山海兒女 發表於 16-10-27 10:08
講得好好丫,多謝分享。
依個就係我想捨近取遠,㨂九真的原因。但C6就認為冇理由唔揀近,Banding差不多的學 ...
吓? 近果間係聯繫就緊係自行唔揀九真啦, 今次你C6啱。如果5分鐘英中banding同你女女差唔多, 咁唔可以話做牛後, 最多係豬腩肉, 中間部位。

Ahbee02 發表於 16-10-27 12:10
請問呢間除左校風好以外,仲有邊到吸引你?
唔知道功課多吾多呢?
交通方便。
‹ 上一主題|下一主題