用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位的實況
樓主: stanleysham
go

升中派位的實況   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-1-4 11:42
除咗讀緊小部分邊緣學校外,其實大部分既家長都應當可以根據小學過去既派位情況、校內排名等資料,大約知道 ...
但問題係, 好多學校並無提供過去派位實際情況, 只係大概咁講下派入乜學校, 只講好既, 無講差既。排名又只提供校內排名, 而非呈分排名, 咁, 可以好大鑊。

王家爸爸  我當年都係問老師  發表於 17-1-4 16:30

蔣太 發表於 17-1-4 17:26
我都見證過呢個場面,個心真的超級難受。唔知點解要小朋友經歷咁痛苦的升中過程。最慘的是個同學未必是不 ...
阿爸從小就灌輸俾我哋聽:一命二運三風水四積陰德五讀書, 所以, 當年我自己派位錯配, 我都無太激動, 只覺得係命, 係有唔開心囉。

我細個時成日諗, 講命講運我就一定無, 風水都唔輪到我理, 陰德呢D前世嘢, 我可能係殺人放火都未定, 我唯一可以控制既就只有讀書, 所以我好努力讀書架, 諗住衰衰哋都仲大讀書一樣。不過, 依家諗返轉頭, 我都唔算唔好命, 只係當時當局者迷。

Band5 發表於 17-1-4 22:15
我估樓主嘅重點係要公布確實嘅banding,唔係排名,如果公布banding係由教育局,所有分數已成定局,家長再冇 ...
這不是一個口號, 平均分差一分, 真係差咗10個名次, 係真人真事, 我女女成績比較浮動, 所以經歷過好多次大上大落, 好彩大大下穩定咗。

小鹿揀學校 發表於 17-1-5 08:55
自己唔小心被扣一分,跌左10個名次,都OK,與人無尤
最慘是……. 配對果位考PRE-S1師兄/姐恰眼訓,被扣 ...
呢個真係堅唔合理, 我哋學校師兄師姐成日恰眼瞓 阿女前幾日至同我講, 有同學仔考作文考考下瞓著咗覺, 好彩瞓醒仲寫得切

200904    發表於 17-1-5 15:23
‹ 上一主題|下一主題