用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有中文班的英中,那裡可以找到資料? ...
樓主: auhappy
go

請問有中文班的英中,那裡可以找到資料? [複製鏈接]

auhappy 發表於 17-5-22 11:31
如題,謝謝!
男仔定女仔? 邊區?

auhappy 發表於 17-5-22 17:19
女仔,沙田區,找到的都係舊資料,學校網站又冇提及
沙田區好方便。除咗上面JM講既聖母書院, 仲有九龍塘既真光中學, 都係英文中學, 但初中有約20人既中文班, 我諗主要係用作高中英中既補底措施。另外, 聽聞德雅都有開中文班, 不過你自己打聽下穩陣D。同埋, 聽JM講過, 直資既福中都有開中文班, 但係依家既高中, 唔知新入學既仲有無中文班了。

開中文班既英中係比較少, 相反, 開英文班既中中就比較多, 但好多時升到高中或會轉返晒中文授課, 所以要入學校網頁睇下教學語言。再唔係, 不如試下D二線直資, 都係英中嚟。

Yanamami 發表於 17-5-23 09:41
感觉中,呢类开中文班既英文,其实係退步中,唔達標先要开中文班……真係不如讀开英文班既中中。 ...

係架。不過樓主個帖係問開中文班既英中, 咪要依題目作答囉。

另外, 德雅同九真成績都係進步中, 九真以前係中中, 剛改咗英中幾年, 應該係收生好咗。德雅個DSE成績都唔錯, 近年同小學部斬纜, 未來收生再自主D, 應該成績更有保證(雖然我唔認同咁既教育理念)。

auhappy    發表於 17-5-23 10:02

auhappy 發表於 17-5-23 10:05
非常謝謝你!! 就係聽聞聖母書院有中文班, 唔知其他英中有冇, 所以問下大家. 會再睇睇個別中學WEBSITE ...
好似都係女校咁。不過女仔真係多D揀。沙田响鐡路沿線, 交通方便, 選擇都多。但係就只可以靠自行了, 因為沙田網無咁既中學, 自行階段德雅同九真都主力收B1學生, 聖母我就無乜了解。

MASAYA 發表於 17-5-23 10:16
係講緊黃大仙既聖母書院吧?呢間band2津校,點解可以keep住係英中?  ...
唓, 唔得掂話唔好郁, 一切照舊丫嘛, 你無睇新聞咩?

rubycourt 發表於 17-5-23 08:15

一路有個疑問,有d中中開英文班,但dse時又用返中文考, ...
初中keep住英文班, 主要係俾能力夠既學生多接觸英文, 而去到高中, 我見部份中中, 科學同數學既教科書仍然係用英文, 只係上堂用返中文。

不過, 其實我都覺得有D亂。

MASAYA 發表於 17-5-23 13:14
呢d係吳局長上任前既事,照舊咪應該band2津校都係中中囉
前幾年到期檢討, 理論上, 收唔夠既英中要落車, 不過, 當時唔得掂話一動不如一靜, 因為學童唔夠, 要D英中落車可能好大問題, 所以一切照舊。

rubycourt 發表於 17-5-23 16:48
如果初中至高中的中中一路用緊英文的數學書,即使用中文講書,只要d terms係用返英文,對於一d不能在課堂 ...
所以一定要open day問清楚。唔係就真係幾麻煩, 尤其係數學同科學, 用返中文真係好攞命。

hkpapa852 發表於 17-5-23 14:25
黃大仙區B1學位不足, B2中學可以全開英文班一D都唔出奇
我家姐阿女响果度讀, 雖然係N年前, 但D老師都唔錯的。

chanwendy 發表於 17-5-23 14:46
德雅的所謂中文班, 其實只係英書中教咋, 考試時都係用英文的, 這是我去聽簡介會所聽到的. ...
咁德雅成績又真係B1既, 同其他講果幾間又跑出咗既。估計收生程度都唔差。

hkpapa852 發表於 17-5-23 17:03
小學部定中學部?
佢係小學+中學部都係聖母的。不過, 佢2X歲了, 所以係N年前。

hkpapa852 發表於 17-5-23 17:12
 朋友女兒幾年前小學部畢業, 感覺係: 傳統, 傳統, 超傳統....
係好傳統架, 天主教丫嘛(好似係), 好嚴格既。不過, 佢兩母女好受, 佢阿女當年係一心一意入返中學部架。

Band5 發表於 17-5-24 01:58
我真係好想知道,有邊幾間官津英中,上堂唔係英書中教嘅?

我聽講好多B1A英中,除英文堂外,都冇幾多個老 ...
講開英文堂, 我由細到大, 一直以為所有中學英文堂都一定係全英上堂, 原來, 有D B2, B3中學, 英文堂都係用中文講解既。乜原來B1A英中, 都有唔係英書英教既情況出現? 真係又長知識了。
‹ 上一主題|下一主題