用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈三對 1A 1B 來說其實可以 hea 考?
樓主: yesthomas
go

呈三對 1A 1B 來說其實可以 hea 考?   [複製鏈接]

yesthomas 發表於 18-1-9 19:47
這是個問題,虛心請教大家。

理據如下
現實係:
自行:幾百人收幾十人, 仲要有D名校全港學生都會報, 就算B1A, 天外有天, 可能幾百人入面有超過100個B1A, 自行未必收到小朋友, 都係要入大抽奬。

攪珠:B1個pool入面, 頭10名平均分差唔到1分, 20名內亦可能只差一分, 你hea考, 人哋都hea考嗎? B1A可以係級1, 亦可以係級1X, 真的不會相差太遠嗎?

叩門:就算你當對攪珠無影響, 到叩門時, 除咗考筆試, 也是看成績表的, 因為叩門時中學是沒有呈分banding, 只有成績表作參考(或自行考過的banding reference)。否則, 大家又點會話畢業試都要全力考, 作叩門用。又你覺得小朋友呈三hea了, 畢業試hea了, 能一放榜馬上收拾鬥志發揮最高狀態考叩門試? 如果小朋友程度咁高, 其實你都唔駛理佢hea唔hea了, 因為佢自己可以handle, 平時hea, 一到考試就馬上進入狀態了, 唔駛理佢。

但無論如何, 小朋友壓力低情況下, 表現一定更好, 但絕不能心態上hea。

hkpapa852 發表於 18-1-10 11:27
如果學校既B1學生比例唔係高 (20%或以下), Hea 考又跌到好低既名次 (Bottom 20%/30%) .....

而學生仲要靠 ...

不過睇返樓主其他post, 佢小朋友應該唔會去到驚嚇場面。但呢D係經過長期訓練, 其他家長切勿模仿。
‹ 上一主題|下一主題