用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南機會大嗎?
樓主: 傻妹
go

黃笏南機會大嗎?   [複製鏈接]

傻妹 發表於 18-12-6 13:18
女兒小學九龍城區,成績B1a至B1b,請門前自行黃笏南機會大嗎?自己有直屬中學但想試下其他,如果自行2間 ( ...
如果鐘意其他學校, 只需要填乙一就可以了。反正直屬學校B1一定收得返的。

傻妹 發表於 18-12-6 14:33
回覆 losoco 的帖子

唔係自己中學差,而係如果有能力而學生又比較鐘意另一間學校就想試下。
如果係衣車, 論成績就真係衣車好, 除非唔鐘意女校啫。不過, 直屬中學大抽奬85%需收小學部學生, 所以如果係B1學生, 就算係B1C都一定入得返, B2生至要擔心入唔返啫。

傻妹 發表於 18-12-6 14:31
回覆 little_yolky 的帖子

多謝你咁快回覆。
非常明白你既意思。如果你哋小學係津校, 又肯定係直屬, 所有B1生都可以經乙一直屬位派入的, 只係B2生需要抽。你就算係世界大黑仔, 隨機編號最後一個都一定入得返。入唔返就一係B3生, 一係B2生抽唔入。

係咪另一間直屬女校中學要去沙田好遠? 不過佢哋成績好喎。九龍城實在似乎無一間直屬校差過黃。不過, 鐘意呢樣嘢好難講既, 無理由都得, 自己覺得啱就得。祝你成功。

傻妹 發表於 18-12-6 17:04

我聽聞兩者差唔多!乜唔係?可以講多一點點嗎?謝謝你。 ...
咁你係衣車定沙田呀? 沙田仲好過衣車呀, 不過參觀完, 阿女走夾唔頭, 佢話個個姐姐都黑眼圈既。學校好重成績, 又, 佢哋成績又真係幾好。衣車成績一向好穩定, 介乎B1B-B1C之間吧。兩間學校唯一既問題都(聽聞)係嚴, 同埋係女校, 但如果你哋小學部上, 應該可以適應。至於黃, 佢之前重建去咗臨時校舎真係元氣大傷, 近年搬回牛津道, 終於止跌回升了, 不過, DSE得7年歷史, 佢唔計搬校果幾年, 都唔覺有幾亮麗(同其餘兩校比), 不過, 優點係男女校, 學校活動都多, 又重視音樂。

gillielam 發表於 18-12-6 17:05
請問意思係咪如有直屬中學, 只要係band1生,自行2間都搏其他學校,就算唔得,抽時乙一填返直屬中學都一定入 ...
咁當然, 所謂既直屬位, 只適用於大抽奬乙部, 其餘你點玩無人管到你。

不過, 如果係邊緣人, 要take risk呈三跌去B2, 咁就唔一定入得返, 要靠隨機編號夠前抽返入。始終每次呈分都好似股票咁可升可跌。

傻妹 發表於 18-12-6 17:06

原來直屬生唔會受隨機編號影響,都一 定要收返架(B1或B2)?!真係唔知添。 ...
B1唔會, B2會。除非間直屬中學全部B1 & B2生都收晒, 咁隨機編號至唔影響。但大部份直屬B2生都要抽的, 呢個時候, 隨機編號就係勝利既關鍵了。

傻妹 發表於 18-12-6 17:13

PM 你。謝謝。
喊乜嘢, 黃笏南都係好好既學校呀, 好多B1同學仔報的, 係你自己間直屬好而已, 唔係人哋唔好。即係, 我覺得自己都靚, 但如果企咗响李嘉欣旁邊.............咁, 唔係我既錯喎。

奥脫福 發表於 18-12-7 15:17
B1a男生自行一中?!唔係卦?
我諗除非某D特殊喜好, B1A不論男女, 都唔會自行揀黃吧。但樓主話小朋友係B1A-B, 即界乎A-B之間, 而且係依過去成績估, 間直中出名唔清唔楚, 最麻煩係呢點, 你老老實實同我講, 我可以諗清諗楚, 依家真係斷估無痛苦。

NICOLE123 發表於 18-12-7 22:57
我地學校好多家長其實都仲好似一舊雲,
我想問以我校(九龍城男女一條龍中中)
依? 見你頭像, 我無記錯, 你係我心儀間中學既學生喎。如果無記錯, 咁首先你哋唔係一條龍, 只係直屬, 你哋小學2XX人, 中學得百幾個位, 收唔晒。以你哋學校既安排, 除非唔想入直中啫(我就恨到流晒口水), 否則自行一定揀啦, 你哋自己人玩晒。不過, 如果你哋想跳船, 又係肯定B1生, 咁當然可以乙一先揀返, 因為直屬位B2生都有得抽。

NICOLE123 發表於 18-12-10 08:48

如不是頭果批B1生又不是特異人士自行填自己=掉張纸入垃 ...
你哋學校頭果批B1係會去LS, DBS果D.............

你哋學校自行只俾自己友玩, 所以頭果批肯定唔會甘心「只」揀自己, 甚至唔揀, 因為佢哋知道乙一必入。所以唔會=掉張紙入垃圾桶喎。你計一計今年小學人數同中學學額, 計一半係B1, 再扣跳船果批, B1係咪仲夠位入(我印象係仲夠位), 基本B2都有位抽, B1生乙一係坐定粒六的。

不過, 除咗神校, 我諗唔到任何理由點解要跳船。

Lingfung813 發表於 18-12-10 08:59
Hkpapa和各位前輩:  如男仔在九龍城私小(Happy school, 不是APS & KTS) , 要級幾才可報迦密和華英?另最心 ...
我俾你參考一下。

我女女係九龍城二線私小, 根據我哋學校過去既歷史, 我覺得級5名內可以報華英, 級10名內可以報迦密。超過級10名, 其實兩間自行機會唔係咁大, 不過, 仲有大抽奬既。

yovin 發表於 18-12-10 09:23
聽咗一啲舊生 返學校講!

我發覺九龍城 嘅叩門位 未必係揀band 1a嘅同學
唔能夠抹殺佢哋面試能力低, 但筆試應試能力相當高, 所以叩門有著數。因為就算係邊緣人, 一線小學同二線小學, 操卷校同無操卷校既應試能力可以差好遠。

yovin 發表於 18-12-10 10:39

上面兩個例子一個讀啟思 ,另一個讀我仔間, 兩間學校都唔操 ...
起完一層............繼續起, 校長起樓起得好開心...................

我諗, 啟思果個英文一定好掂。依家等緊呈二成績, 等............................「無止境的等, 不禁心動搖, 一分一刻也感到寂寥.................」
‹ 上一主題|下一主題