用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一溫書最難喺中文閲讀理解同數學!
樓主: OKC
go

小一溫書最難喺中文閲讀理解同數學! [複製鏈接]

OKC 發表於 14-3-27 20:09
個仔讀小一,上學期OK,下學期難左好多

唔係, 係英文最難, 真係唔明點解咁淺都唔識, 同條例題差唔多, 改下個subject, verb, object就得都唔識。所以唔知點教佢。

中文閱讀理解最多唔識一題半題, 例如有未見過既詞語, 又咁啱問中就唔識答。同埋我覺得好奇怪, 佢响屋企不論中英數好淺都唔識, 唔知點解測驗考試又識答, 我懷疑老師提水。

jenny0422hei  小一考試老師會讀卷  發表於 14-5-11 00:14
chunsamyuen    發表於 14-3-28 12:35

chanwendy 發表於 14-3-31 10:24
閱讀理解同數學都可以操, 坊間大把練習可以做, 做得多肯定有進步.  我女小二, 死亡之卷係中文聽評, 係可以 ...

係呀, 中文聆聽佢得70分, 我問點解咁低分, 佢仲理直氣壯咁話:同學只得20分, 我已經好高分喇!

有playgroup同學仔間學校好好, 可以上網練習, 中英聆聽都有, 聽完做5題, 一日一篇。我囡囡間學校就無了。

Obiepapa 發表於 14-5-22 21:48
甘細個就一大篇閱讀理解,都吾知為乜。
最搞笑阿囡篇閱讀理解我唔識答。

Obiepapa 發表於 14-5-26 18:11
甘搞笑?
篇文章話有兩個男孩子, 係好朋友, 有日A君唔小心踩單車撞到B君, B君嬲咗佢唔采A君。一日, 响學校操場, 有個波飛向B君度, A君見到飛身撲去擋咗。B君見A君受偒扶A君去醫療室, 並向自己日前小器道歉, 又做返好朋友。

其中一條問題, 問B君性格, 可選兩個:細心 勇於認錯 XX XX

標準答案係細心同勇於認錯, 我只覺得B君係小器同勇於認錯, 真係睇唔到佢邊度細心。

‹ 上一主題|下一主題