用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 失敗了嗎!
樓主: little_yolky
go

失敗了嗎!   [複製鏈接]

MASAYA 發表於 14-9-2 11:24
佢只係做15分鐘,休息45分鐘0者
或者咁諗,佢仲係成長中,要父母費心好正常,如果咁細個就已經係完 ...
因為上咗一年級之後, 佢高大得好快, 人又成熟咗, 又自動自覺做嘢, 我以為佢大個咗, 可能令我有一啲「不切實際」既期望, 以為佢真係咁smart, 真係期望越高, 失望越大, 好似响天上面跌返落凡間咁。
唉, 今晚又要同佢set 開學時間表了。

annie40  六岁是好细个啊! 我个女十六岁啦   發表於 14-9-2 12:13

cowmoon 發表於 14-9-2 23:32
真心覺得樓主你的時間表策略對小孩子是不可行的。

首先,睇時間做人不可行。試想想你同你的下屬講 a. 總之 ...
好明白啊!
原先我仲諗住限佢睇邊本書, 每日睇幾多頁, 好似好專制咁, 所以咪俾佢自己揀囉。睇嚟中文書可以俾佢自己揀, 英文書都係要規範下好。

至於學琴, 我真係唔知琴老師講乜, 除咗歌仔, 唔知要彈咩scale(好似係咁講, 唔知係乜嚟), 練咩, 所以我都無能為力, 反正佢無乜興趣, 純粹學校要學一樣樂器, 迫住要交貨咁解。佢由第一個禮拜學琴已經話每日要練一個鐘, 當時真係嚇死我, 是關阿囡從來都係練15分鐘咗右。

咁小二既時間表, 就以目標為本啦, 每個禮拜聽一個chapter, 每個月睇一本書, 長假期就一個假期睇一本。每月寫雙週記, 咁樣目標就比較明確啲。

flower9 發表於 14-9-3 10:17
其實我都唔明考級點解要彈scale, 見阿囡彈scale有d吃力, 有時彈好多次都彈唔好, 手指都攰晒, 好難練一個鐘 ...
scale到底係乜東東, 練嚟對學琴有幫助的嗎?

明白晒(雖然完全唔知入面講乜), 即係練scales重要過練歌仔。

moondream3003 發表於 14-9-8 09:50
初級至四級都係最多半小時, 學琴都唔會學一個鐘啦, 再高級才學 45分鐘, 炒左個老師佢啦

...
我星期六同老師再confirm多一次, 佢話每日最少30分鐘, 一個鐘最好。

Sumyeema1 發表於 14-9-6 18:03
小一就睇紅樓夢……俾我,開心死啦!
請唔好誤會, 唔係原著, 係幼兒版同漫畫版兩本。

因為近期要學唱幻覺離恨天, 所以咪狂咪紅樓夢囉。本來佢已有一本幼兒版, 後來去書店, 佢又揀一本紅樓夢漫畫版, 我話屋企有做乜買相同的, 後來番屋企睇下, 原來漫畫版內容係多啲的。

karen55407 發表於 14-9-19 11:43
六歳人仔能按時間表完成暑假日程的話,咁做家長就容易得多了!我覺得十六歲、廿六歲、丗六歳⋯都未必做到啦 ...
因為我容易咗一年, 佢剛升小一時仲未夠六歲添, 所以暑假咪有咁大落差囉。佢話唔想放假, 因為放假媽咪成日鬧佢, 但返學媽咪就話佢好乖。
開咗學又真係乖返自律返了。

annie40 發表於 14-9-19 15:36
因為放假媽咪成日鬧佢, 但返學媽咪就話佢好乖。
真係好sorry, 我都覺得好慚愧, 佢明明係好乖既

lily1113 發表於 14-9-22 13:23
呢位媽咪,建議多睇兒童成長,心理, parenting 嘅書,當你了解多啲,你就要嘗試用小孩嘅角度去睇佢地嘅行為 ...
睇就當然有睇, 不過未必樣樣apply到。

佢唔係做唔到閱讀幾小時, 係做唔到閱讀中文一小時、英文一小時, 寫作一小時, 佢係「全部」閱讀中文幾小時, 仲要係一本書睇九萬次, 睇到啲情節都識背都唔睇第二本, 唔知做乜鬼。

至於鋼琴又有咩辦法, 學校規定要學一樣學器, 係佢自己最初揀鋼琴的, 乜都要用錢買, 無得一時話唔鐘意就唔學, 妹妹都捱咗一年至俾佢放棄。其實次次上堂如果佢有練係可以彈得幾好, 就係唔想練琴, 練琴真係超級悶!近來佢想學古箏, 如果學到可以應付學校考試, 就唔駛再學琴了。

C-Line1127 發表於 14-9-22 18:26
曾經有位有名的中文系大學敎授説過,未到十八歲不應看紅樓夢。因為心智未成熟去分識當中關係。當然,我中學 ...
錯, 係幼稚園!已約定某某男同學做佢老公仔, 仲講埋同學之間的爭風呷醋(因為個男同學薯薯咁, 好受女同學歡迎)。

至於點解睇紅樓夢, 其實係因為佢幼稚園時, 乜書都會攞嚟陪讀(除咗鬼故), 紅樓夢係故仔, 當然唔會例外。到上小學佢自己識字, 就自己攞嚟睇(其實最初係先睇西遊記), 同埋近期學緊唱〈幻覺離恨天--思凡〉, 所以佢想了解一下故事內容, 等自己唱得好啲咁話。

你得閑可以去書局掀下, 依家有好多版本, 幼兒版其實係好簡單, 小朋友睇都係當故仔咁睇。我本人則認為好既文學唔同階段看, 因為自身既經歷會有唔同既感受。唔一定要規限什麼時候看什麼, 小朋友覺得悶, 你打死佢佢都唔會看的。

annie40  my daughter always sang 紫钗记   發表於 14-9-23 17:39
annie40  agreed. same here  發表於 14-9-23 17:37

bbbusy 發表於 14-9-23 11:27
欺騙咗媽媽既感情!
好彩開咗學又變乖番了

MASAYA 發表於 14-9-23 11:37
因為TVB每晚宣揚同窗或同僚必然要搞男女關係
我哋屋企除咗新聞同星期二檔案, 無睇過中文台的。所以唔會被TVB毒害

其實, 平時係無乜睇電視的, 一兩個星期一次, 每次一個鐘咁。今個月開學, 已經一個月無睇過電視了。原來電視都係電子產品, 屋企又潮濕, 少開好容易壞的

MASAYA 發表於 14-9-23 11:49
你地唔睇0者,你小朋友d同學有睇嘛
係喎, 舊年我囡囡隔離位鬧佢「死八婆」, 後來屢勸不改, 告俾老師知, 老師丙咗佢一鑊, 問佢邊度學, 同學仔話:電視度學。

同學仔被老師丙到流晒馬尿, 我囡囡仲笑笑口俾紙巾佢:唔好喊啦。以後無鬧佢了。

lily1113 發表於 14-9-23 13:32
一本書睇九萬次,係因為小朋友中意佢地熟識嘅野,中意規律,其實佢地每次睇嘅時候,雖然係同一本書,同一個 ...

佢直頭代入咗林黛玉入面, 我即刻同佢解釋, 林黛玉性格唔係咁好, 薜寶釵好啲, 都係靚女嚟。

lily1113 發表於 14-9-23 13:32
一本書睇九萬次,係因為小朋友中意佢地熟識嘅野,中意規律,其實佢地每次睇嘅時候,雖然係同一本書,同一個 ...
等佢買果時, 我仲黑面話佢, 屋企有一本, 做乜仲要買多本漫畫版添, 徙錢。

annie40  add oil.  發表於 14-9-23 17:41
annie40  You are good at parenting. add   發表於 14-9-23 17:40

annie40  my daughter always sang 紫钗记  

我兩個囡囡又係唱緊紫釵記, 你囡囡唱邊節? 平喉定子喉? 我一個平喉一個子喉, 所以好方便, 唱緊〈拾釵〉, 老師話內容開心啲, 唔好成日喊苦喊急

toutou1024 發表於 14-9-24 10:13
佢無興趣彈琴,無為迫佢啦!佢唔鍾意,大個學到8級又如何,佢都唔會彈啦!可否向佢有興趣嗰项入手呢?

...
唔會迫佢考級。純要學足6年小學應付校內試。上一堂, 我厚住面皮同鋼琴老師講, 唔考級得唔得呀? 佢話唔考都得, 不過囡囡程度可以, 考級可以令佢練習勤力啲, 有目標。唔需要一定出年考, schedule係去到2016年的, 慢慢來。
依家佢話想學古箏, 學咗一堂, 好似仲難過鋼琴好多
‹ 上一主題|下一主題