用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下 ...
樓主: Eat_Sleep_Play
go

放完假收拾心情,準備第一次呈分試了,大家分享一下   [複製鏈接]

引用:回覆+Yanamami+的帖子 我女雖然只係小四,

原帖由 妹妹頭 於 16-04-05 發表
回覆 Yanamami 的帖子

我女雖然只係小四,但學校/老師/同學都比好大壓力佢,今次下學期就係因為太緊張,而 ...
係呀,朋友仔都係小四,因為佢哋學校小五分精英班,所以阿媽好緊張,加強補習,點知成績仲跌咗,跌出咗精英範圍,依家阿媽日鵝夜鵝,但成績就無起色。

佢阿媽話一定要讀B1,但唔好彩住響北區⋯

小時了了  住北區, 我鄉理啊  發表於 16-4-6 09:25

小時了了  住北區, 我鄉理啊  發表於 15 秒前

辛苦你了, 自行要唔要其中一個嚟我哋大埔試下, D學校都唔錯的。

小時了了 發表於 16-4-6 09:31
自行都諗過莫壽增及沐恩架. 莫壽增諗諗下以阿女過往成績未必得, 除非阿女呈一呈二時級名次高十幾廿名都機會 ...
莫壽增超受歡迎, 如果入到, 可能都入到體藝了。沐恩唔錯, 幾自由, 南亞學童最鐘意, 不過如果小朋友唔自律或靚女就頭痕D。恩主教學生都幾斯文的。最後touchwood有乜唔掂, 你又唔介意俾錢, 仲有一間直資羅定邦, 質量幾好, 好多外籍老師, 轉直資前都係B1英中嚟, 但大埔長期唔夠B1學生, 唔想變中中, 所以轉咗直資。

洋蔥頭媽咪  羅定邦口啤唔錯,都多學生揀  發表於 16-4-6 12:37

mcl203 發表於 16-4-6 14:30
我一向用呢個方法...結果....呈1>呈2>呈3...畢業試懶理下...好過呈1
越叫住小心D....另一邊更唔小心mouth ...
好似聽過D唔知乜乜專家話, 呢D叫做暗示, 即你叫小朋友小心唔好跌到, 佢腦裡面會諗住跌倒, 所以會即刻跌倒。所以你叫佢小心D, 佢就會諗起自己係唔小心既, 所以就會唔小心。

引用:Quote:cmchang0927+發表於+16-4-7+00:04+我

原帖由 Yanamami 於 16-04-07 發表
認同~~及早諗定幾个plan 同自已preference, 就唔洗到時又上黎问A vs B vs C, 又或者簽唔簽直資好定搏津校好 ...
近日計畫緊阿女們D暑期活動,原來補習社好多暑期班的,有專供呈分試。我諗住阿女升小五暑假,俾佢補三科主科呈分試班,唔知會不會好無良。

佢成績比較不穩,谷一谷+我跟一跟,可能考到級十或以上都唔係無可能不過佢好似唔多想補習咁。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-25+08:10+編

原帖由 Yanamami 於 16-04-25 發表
原來個D叫操卷班。佢張宣傳單張寫得好好咁喔,第一part講解,第二part做卷,第三part解析份卷⋯話可以培養小朋友從心理上應付呈分試咁話的

Yanamami  嚇人咩?心理上应付……  發表於 16-4-26 22:04

3excellent 發表於 16-4-27 14:17
仲有, 你小朋友嘅同學已經係競爭對手, 說話要小心.

學校都有佢立場, 你要自己好清晰 ...
但問題係, 你見到好多帖, 家長到要交表一刻, 都好似仲未了解遊戲規則, 咁.........可以有幾清晰?

sammag 發表於 16-4-27 15:23
我想請教,不知自己既幾多%內是因為學校沒有公佈名次嗎?

我最困惑是即使知道自己學校級名次三甲內,以為 ...
放心, 你唔會失落的, 因為你永遠唔會知道自己既全港排名!

3excellent  講得啱, 大家都係斷估. 其實點解唔公報, 根住排名輪隊選校?! 應該更公平.  發表於 16-4-27 15:51

3excellent  講得啱, 大家都係斷估. 其實點解唔公報, 根住排名輪隊選校?! 應該更公平.  發表於 23 分鐘前

因為香港係行普及教育, 唔係精英教育, 所以等D家長估估吓, 估錯band, 或驚估錯band, 神早放B2, 咁至可以將每間學校有好的又有稍遜的同學, 拉近距離丫嘛。

3excellent  既然係咁就駛咩分band 選校, 全部抽籤決定, 取消私立同直資, 全部中央管核-----到時香港實倫陷   發表於 16-4-27 16:22
‹ 上一主題|下一主題