用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

kymkym 發表於 18-6-29 10:31
伍sir, 你好。請教一下,
小女今年插班考小三,九龍塘華德同九龍灣聖若翰都收。小女舊校係粵教中,全級30 ...
我知道華德(墳場隔離果間)數學係教快半年, 乜九龍塘華德都有教快咩? 要注意, 九龍塘華德升中時老師既輔助有JM提出, 唔係咁幫到手, 而且, 佢個升中派位唔算靚仔, 亦唔係好清晰, 家長有如置身五里霧。九龍灣果間就唔太清楚了。

October. 發表於 18-6-29 11:27
老師,想請教下您,

我仔來緊升中4,佢科Maths有哋問題,  原因係 Quiz經常高分(90-100),但一到測考就 ...
同我細女一樣。你哋quiz係咪都係集中幾個主題? 伍sir唔知邊層樓有講過, 你loop返呢60X個回覆, 睇下係邊一個。

shadeslayer 發表於 18-7-3 08:46
有遍BK文章啱啱講中文填充的標準答案。

http://www.baby-kingdom.com/article/mobile/content_page.php?p ...
好彩我哋學校中文老師水平心較高(唔怪得我哋小朋友中文水平都唔錯), 寫宣揚一定有分, 而且, 宣揚一詞比宣傳更為恰當。我哋學校填充題, 都講明唔需要一定寫課文詞語, 通就得。
‹ 上一主題|下一主題