用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 bank2尾想轉bank1中會覺得讀得辛苦嗎
樓主: renann
go

bank2尾想轉bank1中會覺得讀得辛苦嗎   [複製鏈接]

renann 發表於 18-12-5 23:13
今晚同仔傾計,很不愉快的過程,巨完全十分抗拒轉校呢個諗法,十分抗拒英文!!點解,點解甘無自信?又抑或 ...
你一定要理解佢個感受, 佢响國內三四線城市, 英文根底係無咁好, 佢無信心係好正常, 佢會考慮一轉去英中,上堂全用英語會影響學習的。佢有咁既顧慮都可以理解。上面有樓主介紹過九龍塘間香島中學, 係直資, 學費唔貴, 亦有一定數量新移民, 所以英文輔導一定好有經驗。佢哋DSE成績都唔錯, 大概係B1尾水平, 同阿仔介紹下。

唔好一下子轉入B1頭既中學, 唔係話阿仔唔聰明, 而係突然間太大轉變, 英語學習唔一定適應到。你想佢入好既學校, 但讀書既係佢, 要佢自己能夠接受, 佢需要時間。另外, 你都要考慮一個問題, 就係升高中時要選科, 大部份學校都係成績好既同學先選。阿仔一下子轉入B1頭既學校, 可以保持前列名次嗎? B1頭既學校, 入面好多都係精英, 要爭取好成績可能更難, 如此, 佢高中選唔到喜歡既科目, 對入大學或大學選科有直接影響。

renann 發表於 18-12-6 15:30
嗯嗯,九龍塘香島我知道,我有同事個女在入面讀緊,小升初時成績比我仔差一點,其實香島也是我心水,可惜太 ...
咁你住邊區呀?
‹ 上一主題|下一主題