用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 20/21 P6 呈二
樓主: kirstyau
go

20/21 P6 呈二   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 20-7-14 10:27
今日最後一日呈分。
暫時情況唔多樂觀,因為好似考淺咗, ...

我哋都係考得淺,真係一天光晒阿細仲好有信心咁⋯⋯不過佢次次都好有信心既

conniecheung 發表於 20-7-14 14:54
你哋又係9月先知結果?

好似話8月初,都係睇疫情情況。

medicine 發表於 20-7-14 15:13
舊年講過,感覺學校呈分係淺左少少。但作用明顯:俾有落功夫的同學/家長感覺係有進步(分別只係進步的幅度 ...

你真係有所不知,阿細響阿大既陰影下,一直無自信。點知,復課後幾個禮拜,學校就有一次測驗,同考試範圍一樣。阿細又唔知點解,停課期間都無好離譜,又努力溫習,個測驗係讀咗五年書都未試過咁好。佢當堂對自己充滿信心,一個半禮拜之後呈分,係一鼓作氣!

今次學校真係幫咗好大忙。

medicine    發表於 20-7-14 19:08

conniecheung 發表於 20-7-14 18:31
咁就好啦! 聯繫位 成功在望

開什麼玩笑,我target係上返B2而已。聯繫位要十拿九穩起碼要B1尾B2頭。我係諗住搏大抽獎。卷淺其實排名次仲大鑊。

hkpapa852 發表於 20-11-30 11:51
本局會與業界商討應對方案,讓學校按校本需要考慮安排小六進行呈分試,以及畢業班回校上課以準備公開考試 ...

校長唔知係咪收到風,我哋禮拜五六日考,剛剛考完,然後就新聞話停課。

medicine 發表於 20-11-30 15:22
尼D先真係着急學校/學生的校長——前幾日開始爆,睇個勢頭唔對路,校長即刻做野,周五六日都趕考。未知考之 ...

唉!其實我哋本來25-27考,點知一個禮拜前爆流感,停課一週,剛剛停到24號。因為要等新冠驗測班P1有無瀨嘢至知停到幾時,於是學校決定呈分延遲,但未定延到幾時。家長開始發癲,話唔想延,已經溫晒。但問題係未教晒書⋯⋯

之後知道25號可以復課,呈分延到星期五六日,25-26老師俾個模擬考同學,同埋溫書,等佢哋知道自己仲有邊度差D。同時減咗考試範圍。咁,又有另一班家長嘈,話點解禮拜六日都考,咁辛苦無得休息云云。

阿細無乜好,係個心理狀態最好,佢只係擔心無咗個聖誕假,速戰速決佢一D問題都無。其實班家長有無諗過,佢哋發飆會影響小朋友心理質素,影響成績㗎。阿細今次又考得好好了。

0411BB    發表於 20-12-1 10:01
王家爸爸    發表於 20-11-30 17:53
medicine    發表於 20-11-30 16:04

cafeva 發表於 20-11-30 15:42
見你咁耐無上來, 都知你努力緊

係呀,請假坐響佢旁邊gap實+收手機呀!你都咪話唔驚,10月底個統測又跌返落B3成績呀!見到班主任第一句:X太,好彩測驗唔計呈分咋

medicine    發表於 20-11-30 16:05

mayyylai 發表於 20-11-30 15:46
回覆 little_yolky 的帖子

我個女都係,佢寧願宜家辛苦少少,但可以輕輕鬆鬆放聖誕。

係呀,學校咁決定一定有原因既,唔通老師唔駛陪你返咩。老師咪又係無假放。

mayyylai 發表於 20-11-30 15:47

咁似我個女嘅,六年級第一次測驗雖然全部合格,但唔靚仔囉。 所以呈二要谷佢, ...

其實得一個月,都無得谷,係gap住佢唔俾佢心散,同禱告。

kirstyau 發表於 20-11-30 15:49
六日都考

依家咪好囉,禮拜一二派卷,停課個心可以定D。

kirstyau 發表於 20-11-30 15:50
考得好好,考慮考家姐學校啦

都話係2A間聯中。

mayyylai 發表於 20-11-30 16:09

係驚個衰妹臨場表現,同埋一緊張佢就將啲字跳嚟睇,永遠睇漏啲,對住佢死好多細 ...

拿,我哋陪唔到佢哋考試,呢D就要禱告,等天父響旁邊gap實佢哋

BHA 發表於 20-11-30 16:12
或者小朋友星期六有面試?!

你同我定,校長諗埋了,如果有面試,通知學校,再安排考試時間,唔扣分!

王家爸爸 發表於 20-11-30 17:56
學校既安排唔錯,懶啲既老師唔想改卷,可能拖落去,最後可能唔駛考,用平時分,咁就大鑊。 ...

老師們星期六日即刻改卷呀,辛苦到呢最後一科考既常識改唔切,今日俾同學hur

kirstyau 發表於 20-11-30 16:20
考呈分試。估2間中學應該會接受改期掛!

放心!我哋學校就面試,幫同學改考試時間

b3410    發表於 20-12-1 11:21

lovebb2 發表於 20-11-30 22:34
搏 band 1b-c
SRL

我問咗佢自行係咪都係報聯中,我同佢講依家成績可以報好少少都得,因為有兩個機會。佢毫無懸念話報聯中,佢知道聯中都chur,但佢話學校環境好好,可以俾自己放空⋯⋯

tpmon 發表於 20-12-2 20:11
會否浪費了?

你個女咁辛苦在新界出九龍讀書,有機會自行不博間好一點?

我有興趣,不過佢無興趣呀!其實我好鍾意丘佐榮,不過用家唔like,無計啦。
‹ 上一主題|下一主題