用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急急急!7月18號在外國旅遊,不能參加中一考試! ...
樓主: moon.ng
go

急急急!7月18號在外國旅遊,不能參加中一考試!   [複製鏈接]

littlecath 發表於 17-3-20 14:45
我們小學校曆都冇呢個日子。而我自己知道,係之前有直資收咗,中學又俾呢個日子我哋。如果我等大抽獎,可 ...
因為係响中學考, 所以小學校曆表無, 不過, 小學部應該好早就同小六學生/家長講呢個日期的, 因為就算唔係pre-s1, 都會要嚟分班分組, 而且, 同樓上話齋, 都對日後同校自行報學生有影響。我小朋友升小一時我就知有呢樣嘢, 做家長點可以唔知。

mcl203 發表於 17-3-20 16:36
哦, 你指呢D, 我講既係津小 ~~~
我之前都以為佢講直小=直屬小學, 後來諗諗下, 先知係直資小學。

hkpapa852 發表於 17-3-20 16:08
其實如果你連一個offer都無係手都唔考慮駛唔駛叩門,相比之下Pre-S1只係小菜一碟啫! ...
但樓主target SPCC呢D級數, 即係小朋友係人中之龍啦, 正路自行都應該入到好官津吧, 唔會咁慘要去到叩門掛。

hkpapa852 發表於 17-3-21 08:55
人中之龍唔代表包生仔。
除非B1A成績自行報考B1C或以下級數既學校,唔係我又諗唔到點樣可以比較穩陣。(除 ...
考得SPCC, 都應該係BOB, 咁正正常常自行揀兩間B1A, 應該實中一間掛 始終自行九成都係睇成績。好似我呢D平凡既小薯仔就話忐忑不安啫。
‹ 上一主題|下一主題