用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?   [複製鏈接]

akys 發表於 18-5-10 12:47
你真係覺得中國係兩性平等?
佢用既字眼係「中國女性權利己改善的情況下」, 佢無話係中國係真正兩性平等。Honestly, 新中國對女性地位係有大幅度提升。現在中國係中國歷史上女權最高既時期。(武氏周朝另需討論)

IloveJJ 發表於 18-5-10 12:55
唔駛處理架!
仲有,而家有啲好細部的,我初初嗰部係座枱細機。
以後我唔請工人, 會丟咗個焗爐買部的, C6成日洗碗都好可憐。

MrBeast 發表於 18-5-10 13:17
焗爐有用過洗碗碟機
個焗爐買咗10年, 用唔夠5次。

akys 發表於 18-5-10 13:12
我部洗碗碟機用咗十六七年都未壞,當年呢部嘢嘅好處係維護兩公婆關係,唔使煩邊個去洗碗。
洗兩隻碗做乜咁誇張講到維護兩公婆關係。

以前一直我洗碗的, 不過有埋阿細, C6覺得我煮飯辛苦, 所以自己去洗碗。我煮飯既過程中都會儘量少用器具, 而且一有時間就邊煮邊洗, 減少佢既負擔。其實唔多嘢洗既。

retriever 發表於 18-5-10 17:39
請教下,抽油煙機隔油網,藍威寶唔多掂,100度熱水D 頑固油蹟都唔係點溶。

有咩清潔劑幫到手?
換過部。

MrBeast 發表於 18-5-10 16:17
c, 有機就不會有這溫hing 場面.

當然維護關係是沒辦法中的辦法
有幾溫馨啫, 係有一日佢自己食完飯去咗洗碗而已。而我知道佢會洗碗, 下一餐就剩少D嘢俾佢洗, 過程中完全無交流的。

IloveJJ 發表於 18-5-10 16:44
你哋唔係有工人嗎?點會要洗碗?
星期日、勞工假期、姐姐放假返鄉、炒姐姐之間個gap位, 等等。

jumphigh 發表於 18-5-10 18:45
有工人又有其他煩惱……我炒左工人幾年,少左好多麻煩激气嘢,唔想洗同煮時,寧願食下街外嘢乾手淨腳
...
要工人睇細路, 有咩辦法, 法例規定要有成人睇住丫嘛, 就算個細路醒過個工人, 都係要咁做。

工人係好麻煩架, 個個新款, 有咩辦法。好彩既仲叫純, 未屈我虐待佢哋。

IloveJJ 發表於 18-5-10 17:53
其實你哋耐唔耐洗,係唔同日日洗,餐餐洗既感覺既…
我細個時係要日日洗既, 我之前一個人住, 都係餐餐煮, 餐餐洗的。

retriever 發表於 18-5-11 08:16

服佩你哋可以炒冷飯,再激辯男女平等,哈哈。
其實呢D 工要做好要多用腦 <====  乜要用腦的嗎? 可能做咗幾十年, 習慣咗, 唔知自己用緊腦。

HaYi 發表於 18-5-10 21:28
真的!  
話時話你們有冇帶飯, 我仔帶飯的飯壺 (內面是膠的個款) 夜晚返家由工人姐姐洗左, 第日早上我同佢入 ...
係, 好臭, 我認為係工人既問題, 因為換咗個工人之後就無乜味了。

另外, 真係有味就唯有開住蓋過夜, 第二日入飯前用滾水漉漉佢。

IloveJJ 發表於 18-5-11 08:50

咁你好喜歡嗎?我由細洗到大,我三個細佬,小學阿媽返工, ...
日日洗我又真係唔覺得有問題既。

細個時屋企都唔係有錢, 但阿媽可以用有限既錢餐餐餸都唔同, 而且全部係新鮮肉, 屋企咁多人, 佢又可以做家務做到井井有條, 仲有餘暇幫阿爸手車衫, 我覺得佢好叻好有智慧, 所以我好想學習。

拿, 你要洗咁多嘢咪你問題囉, 飲湯食飯要用一個碗, 水果用一隻大碟放。一個人時我都煮三餸一湯的, 係份量少而已, 不過為免浪費時間同水, 我用一隻碟放晒, 食碟頭飯。

IloveJJ 發表於 18-5-11 08:55
你老公都無返工,點解仲要人睇細路?我都無工人。

因為佢有返part time, 而且佢係少爺仔, 乜家務都唔識做。

retriever 發表於 18-5-11 10:48

唔係架。有朋友以前屋企做地區酒家,佢問:有無留意干炒 ...
bobbob可能無睇大長今。其實食材點切係好重要, 洋葱橫切直切都好唔同。我最憎D工人蒸魚叫佢D薑切絲, 佢哋就切條咁。

bobbob 發表於 18-5-11 11:03
你個example咬感確係有分別,但我想講肉類,用瘦肉點切點醃都唔會煮得腍,用柳梅就點煮都腍 ...
如果平平哋用瘦肉, 就儘量依佢紋路, 切斷D紋, 同埋儘量切到好薄, 縮短煮既時間。無錢, 就要响技術層面入手, 阿媽以前都係用瘦肉。

bobbob 發表於 18-5-11 11:21
我有睇味吉陽一

做戲就話啫,你試下就知係咪
真架, 切嘢好重要架。我細細個就好鐘意鍛練刀法, 例如買牛肉一定唔駛好心既牛肉佬幫我切, 將豆腐切片, 薯仔切絲, 葱切花........諗起都好開心。

你試吓煮嘢切到一舊大一舊細, 一片厚一片薄, 點煮。

retriever 發表於 18-5-11 11:35
有人煲湯用薑切細粒  

所以飲湯隨時飲埋一啖咬落去。
我之前煮肉碎粥煮極都唔好, 後來99教我肉碎要先加水入去, 唔係會粘埋一舊, 佢仲話:乜你唔知架?

我好想同佢講, 你咁多個身抱, 得我一個識煮嘢食, 算係咁了, 唔好咁多要求。(以上當然係心諗無講出口)

bobbob 發表於 18-5-11 11:20
醃過夜都試過,我屋企嗰兩件大帝趙2趙就(o累)返真出嚟
依家D小朋友好咀刁。

retriever 發表於 18-5-11 11:11
唔係。

你試下,用廋肉或肉眼,豉油豆粉加多少少油撈下,要醃下等30分鐘至一小時先好落鑊。
落完豆粉要加少少水, 醃咁耐要入雪櫃, 煮之前要攞返出嚟攤到室溫先好炒。

MrBeast 發表於 18-5-11 11:43
塗層就是不銹鋼?
src: topick
實在大鑊, 我哋成日用保溫杯裝中藥。
‹ 上一主題|下一主題