用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89) ...
樓主: hinhei
go

叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89)   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-7-20 15:26
殺左間學校,就會有校長,主任,老師要搵野做,問過教協未先?佢哋有好多理由係反對殺校既~~~
...
唔殺校, 唔落車, 其實部份原因都係驚咗教協班大帝。

dolala 發表於 18-7-20 17:17

無頭痛?舉例港華想轉直資的其中一個原因就係想盡量擺脫直屬 ...
呢個係事實, 好多學校都有直屬小學, 人哋都要收B2生, 唔好見人哋個個要脫龍, 要轉直資。佢哋區本來就先天不足, B1生唔夠, 積弱咁多年都唔改善教學, 諗住可以用咁既招數收外面既B1生, 真係叻既B1生根本唔會揀佢。

Lingfung813    發表於 18-8-16 17:00

b3410 發表於 19-1-2 10:00
例如面試時老師問,有冇報其他學校呀?如果都收,你讀邊間呀?陰公,要幾多心理輔導先可以俾小朋友過心理關 ...
其實我真心認為呢D問題認真無聊。

ilyrd    發表於 19-1-2 11:40

chloe_b 發表於 19-8-1 16:16
我女之前讀津小轉校,係有張form要填,其中一項係要填轉去邊間學校

轉校唔係升中叩門轉?因為香港係強逼教育,所以可能教育局怕你唔俾小朋友讀書。不過如果同學校有牙齒印,你唔講,講明唔想俾佢哋知,費事佢報復,你自己覆教育局,我諗佢都無你辦法。大家家長只係太善良,所以中伏。
‹ 上一主題|下一主題