用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我就快頂唔順個班主任
樓主: i1010
go

我就快頂唔順個班主任   [複製鏈接]

i1010 發表於 18-9-3 09:04
回覆 retriever 的帖子

就係咁奇怪,書商來學校,
我反而覺得學校好奇怪喎, 要人一年買晒所有書, 咁下學期轉校點算? 仲有, 政府書簿津貼都係一個個學期發, 家長點有咁多錢一次過買晒一年書? 一個學期都千四蚊, 一年二千八, 你兩個咪要一次過俾五千幾? 好重皮喎!點解唔可以一個個學期買書?

haihaimom 發表於 18-9-3 12:15
我哋都係年頭一次過買晒啲書,約$13xx到,我仲以為間間學校都係噤添,啲書其實係書商喺家長日派職員去學校 ...
係? 唔通我哋都係一次過買一年? 等我問下C6先, 因為係佢負責買書的。咁下學期轉校, 咪要買過?!

Jessy 發表於 18-9-2 01:29
我真係有對架, 書商比我時我就對一次先離開架, 如果漏左可以即時問佢拎返呀麻.   ...
真係要對呀!我哋去書局買書, 個姐姐仔望住都執錯書呀, 好彩係C6去, 佢眼金金睇到實, 俾我就實就咁行咗去。

Jessy 發表於 18-9-3 23:26
有D學校買一年, 有D學校分上下學期, 不過書簿津貼係一次過比晒.
依家一次過俾晒的嗎? 我N年前分上下學期的, 現在咁好既?

Charlotte_mom 發表於 18-9-4 08:21
點解唔同學校反映?
樓主好似話以前有家長同校長反映過, 但老師係old seafood, 耐佢唔何。

Jessy 發表於 18-9-4 18:12
你N年前係你小時候呀???
係呀。

i1010 發表於 18-9-5 11:03
其實我真係好知,5年級的英文,常識老師,
相繼去進修,
找代課老師跟,
其實有代課老師就無問題, 阿妹前年同時有兩個老師請產假, 代課老師好資深, 教得好好。不過, 阿仔科常識咁抄法, 有無出呈一名次? 因為睇落只係你班抄, 真心唔知點追。呈二努力呀, 如果仲有咁既事, 早一個月自己同小朋友溫, 唔好靠老師了。

gcgcgc1018 發表於 18-9-8 09:54
一個習慣同好既老師對學生好重要
新既代課老師黎到又要重新認識過學生
學生有甚麼習慣長處短處,代課老師 ...
呈分試係好攞命。
‹ 上一主題|下一主題