用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大家會否低估了Good Hope
樓主: ABCdoreme
go

其實大家會否低估了Good Hope   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-10-17 12:52
升左25%有得讀有渣拿好多……
我嫌GH太多功課啫~
條大斜路先攞命, 叫C6去交表, 點知信封錯size, 來回行幾轉去買信封, 佢話老命都俾埋佢。

waiwaibabe 發表於 18-10-17 21:53
其實我唔明點解交通會係一個問題
我就用MCS黎做比較
假設你搭地鐵 大家都係要轉小巴 反而MCS仲冇校車添
乜MCS唔係九龍塘站行過去就得咩? 仲要轉小巴?

Yanamami 發表於 18-10-18 11:55
你行吖~旺角東行过去仲近过九龍塘站d.....不过……我见WFN都係禁行法~ ...
WFN同銀禧一定係行過去, 九龍塘站行去15分鐘。

sukitelfold 發表於 18-10-18 12:19
再孭住30磅嘅書包,日日咁行唔係辦法!
中學書包點會咁重, 又有locker, 連堂又多, 有D學校連運動服都可以著埋返學。

王家爸爸    發表於 18-10-19 08:59

Yanamami 發表於 18-10-18 12:27
好天曬落雨淋15分鐘都幾係野……
我驚港鐵冧檔多D。

mcl203 發表於 18-10-18 16:46
未必一定...中學生書本多...活動又多...每日可以好多野帶 ~~~
唔知依家D老師嚴唔嚴格, 我哋以前係搣爛本書, 教果part帶果part, 咁就輕D....................不過可能有D老師會鬧人。

b3410 發表於 18-10-18 17:01
書好重,又要帶電腦。貪靚,筆記簿買D靚靚硬殼果種。文具當玩具,各種顏色筆,放幾個筆袋日日拎來拎去。
搭 ...
係喎, 好彩你提下啫。各位前輩們, 請問初中生用電腦做乜既? 皆因我想買部電腦俾阿大, 諗住如果可以, 買到中學都啱用就好D咁。主要係用電腦做乜嘢? 用乜軟件多?

mcl203 發表於 18-10-18 17:54
學校指定用㗎。對學生而言,ipad係用黎睇片,和交功課~~~

咦? 咁係咪有D學校會有指定型號呀? 有D學校連眼鏡框顏色都管埋, 好難講喎, 仲諗住買部俾佢添, 咁可能等升咗中至買好D。死啦, 仲應承佢呈二後買添。

mcl203 發表於 18-10-18 19:01
除非急用,升左中睇定D先買啦。宜家潮追apple,我果個都自己儲錢中~~~
...
我就係諗住買部Mac Book俾佢呀, 不過同事話嘥錢, 唔駛買咁貴喎, 話一般PC就得咁。

Yanamami 發表於 18-10-18 19:16
我两个女都係Macbook. 我諗用到大学畢業仲可以繼續用
同事話唔得, 佢哋都係蘋果人, 話如果S1買, 大概S4-S5就要換部新的。

Yanamami 發表於 18-10-19 08:58
無喎……而家大-仲用紧……
唔慢咩?

王家爸爸 發表於 18-10-19 09:05
先買最平既Notebook,等高中先諗買唔買Mac Book。
同事都係咁建議, 話S5-S6至買Mac book, 希望可以用到大學畢業。

hkpapa852 發表於 18-10-19 09:09
如果用Macbook都係要裝番個Windows嚟做嘢,除咗個"殼"好睇D,真係無乜用
Mac book好穩定架, 又快, 執相個mon仲好靚的, 做graphic一流。

mcl203 發表於 18-10-19 09:26
macbook 隻mon色準好多㗎,點解可以賣咁貴,值唔值就另講~~~
而且同用PS, Mac機係快過PC好多。

hkpapa852 發表於 18-10-19 16:37
其實部機會唔會/易唔易中病毒,係建基於有幾多人用嗰個系統。

Windows因為多人用,咪多D人攪佢囉。
我成日懷疑, 班黑客係病毒軟件公司其中一個部門嚟...........

fionaytwong    發表於 18-10-20 17:29
王家爸爸    發表於 18-10-20 08:35
‹ 上一主題|下一主題