用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Online授課
樓主: apap08
go

Online授課   [複製鏈接]

小時了了 發表於 20-3-3 17:42
哈哈! 阿女叫我寫家長信向學校反映太多功課(上星期有一日要交15份功課),我無理佢,相反我仲鬧佢為呢啲事 ...

咁幾時俾先

小時了了 發表於 20-3-3 23:51
阿女更正我:
15份功課係一個星期功課量,只係星期五同一日交而已。幾時俾?早一個星期俾。
今個星期少啲有 ...

咁,平均一日3份,如果係難既功課其實算多,因為仲要預習咗先做。讀書報告呀、作文呀咁都嘥時間。

YmOra 發表於 20-3-4 12:09
好奇一問,貴校老師們之視像教學是否响學校進行嗎?thx.thx
...

我哋小學有D係學校,有D係屋企。校長夜晚晚著住件睡衣都拍片分享,好忙。副校教數,本來諗住響屋企on-line問功課,點知之前俾學校急call,一邊趕返學校一邊用自己手機數據on-line,條街好嘈,隔離C9講嘢好大聲

YmOra 發表於 20-3-5 18:30
這點你觀察到,老師都會考慮到,有jm個仔話阿Sir怪怪地,比平時教書詳盡咗好多,jm心裏笑咗出嚟!
...

唔係呀,有次聽到阿女老師上堂,我問阿女老師平時都教得咁清楚?阿女話係呀,平時都係咁。我話,唔怪得之你哋班中文咁好。

YmOra 發表於 20-3-7 11:55
係呀!我哋係用Zoom架!

我哋唔係Zoom,所以無40分鐘限制。次次個半鐘,仲要overrun。見唔到老師個樣但好似睇白板咁,個個mute晒聲閂晒樣,真係瞓咗都無人知

不過我哋暫時好似得中文同數學有on-line,唔知點解其他無

IloveJJ 發表於 20-3-10 16:06
我哋要睇樣點名,咁你個軟件叫咩?

唔知喔。
‹ 上一主題|下一主題