用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!
樓主: gillgillkwok
go

嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!   [複製鏈接]

呢個世界咁瘋狂, 我哋家長都係凡人, 好難唔隨波逐流去跟風。"點解隔離阿牛仔呢樣得, 我家阿女又唔得? 點解阿女讀書唔得? 細個明明好精靈喎? 點解大個咗差咁遠?......" 一萬個問題令家長們變成催谷狂魔。

好在每次當我漸入魔境, 想催谷囡囡時, 老公就會從旁同我念大悲呪, 心境平靜下來, 看得更清楚, 看得更加遠, 就不會咁易誤入魔道了。不過, 難為老公變咗大師。

好, 我率先表達我對小朋友的終極勝利目標(排名不分先後):

1. 知書識禮, 知所進退
2. 心地善良
3. 一生行運, 無風無浪
4. 充滿自信
5. 永遠抱有夢想及理想
6. 嫁個體貼好老公, 好似英女皇咁恩恩愛愛白頭到老
7. 兒孫滿堂
8. 一生無悔

係咁多了。

回復 JL3 的帖子

係咪好簡單呢。 我呢個阿媽要求好低的。

回復 JL3 的帖子

唔, 咁樣.......

好啦, 如果真係只可以揀一樣的話, 我會揀:一世夠運, 無風無浪。

tinyuichan 發表於 13-3-27 18:16
咁就梗係個個唔同啦! 有D小朋友適合有D學校, 第D小朋友又適合第D學校, 有D小朋友適合打順境波, 有D小朋友適 ...

也有大器晚成型, 所以起跑線贏不到, 終點也不一定輸的, 對吧。最可憐的是 "贏在起跑線, 輸在終點前" 。

tinyuichan  yes!
sorry! 應該補埋: 也有輸在起跑點, 嬴在終點 AND 嬴輸在起跑點又輸到終點! HAHA!  發表於 13-3-27 18:25

又係搞笑0既我。

成日都聽到大家話 "身教",好似我哋要做模範生,教小寶寶好多嘢咁。但唔知大家有無覺得,自從有咗小寶寶以後,從小寶寶們身上,我哋都學咗好多,改善咗好多。所以,就部份品格而言,我自己肯定係輸在起跑線,但卻有好大的進步,一直急起直追。

就我自己為例,以往我的耐性是0分,現在有5分(10分滿分的話)。所以,在起跑線可能嬴了某些地方,但人生何其奧妙,有好多嘢我們要不斷改進。所以,現在想起來,生兒育女,不是什麼延續DNA,對子女負責任,擁有一個完美家庭等等的原因,其實是自我改善的一部份,明白到自己並不完美,並因為某人的存在而希望令自己變得更美好。

Christi  同意!   發表於 13-3-28 17:23

swmami 發表於 13-3-29 15:50
其實大家有沒有代入過角色,反過來假如你是你的孩子,你覺得一生最幸福快樂的元素是甚麼呢?當然不計那些不 ...
問咗了, 阿囡話, 可以一直畫畫。

佢真係可以好瘋狂咁一畫就畫幾個鐘, 真係買畫簿都買到窮。曾幾何時, 我好擔心仲想問有無專家醫一醫佢, 俾個朋友鬧到我飛起。好彩, 佢近排學寫字, 當啲中文字係公仔咁, 學得好開心, 無畫咁多畫了, 改為照住啲書謄寫。一張紙只可以畫一幅畫, 但可以寫好多字, 慳返好多, 鬆晒。

Jane1983 發表於 13-4-2 15:16
鍾意畫畫係好事呀,可以訓練專注力,發揮想像力,家長看畫又可以分享小朋友內心世界。
最緊要係不假外求, ...

我點敢响佢面前唔鼓勵佢, 但係隔一陣又話:媽咪,無畫紙喎。

上次書局大減價,買了一批畫簿。
‹ 上一主題|下一主題