用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何能提高小孩子的英文寫作能力?
樓主: sarahdad
go

如何能提高小孩子的英文寫作能力?   [複製鏈接]

sarahdad 發表於 16-11-11 15:36
聰明仔爸爸在培養小朋友英文能力方面很成功, 但因他有時會言論過於出位,容易被EK封帳號, 所以他給我的秘笈, ...
每天一本只需個零小時,只要有心一定做得到。 <===== 有什麼可能每天擠到個零小時出來!!!!!

我現在頭痛緊, 答應阿女考完試後, 每天同佢一齊競步減肥, 但來回連運動最少45分鐘, 週日那來的45分鐘, 頭痛極了。

sarahdad  其實我每天花20分鐘陪女兒步行上學,下午放學,我再花20分鐘陪她步行回家,周如复始,不用減肥.   發表於 17-1-20 23:02
MrBeast  where theres a will, theres a way. 可以行去上eca eg  發表於 17-1-19 22:18

shadeslayer 發表於 17-1-20 21:42
sarahdad,

十隻手指有長短, 英文寫作, 我看有點天份和緣份。 令愛寫作比較低分, 不一定是問題, 可能是其他 ...
另一個原因應該就係老師水平都係十隻手指有長短。好似sarahadad囡囡(即係sarah啦)讀local中文小學, 所以, 老師都係要跟一般marking scheme改分。小學作文如果唔跟題目指示/grammar錯多/串錯字多, 都會扣分扣到飛起, 就算你作到曉飛都一樣。

有次, 我大女中作寫遊記, 話要用「步移法」, 阿女用得唔夠多, 所以低分, 老師話好可惜, 佢篇文原本作得好靚的。

sarahdad  好彩女兒暫時遇到的考師還算是較開明的.  發表於 17-1-23 11:53

sarahdad 發表於 17-1-23 11:29
我女兒在學校英文科的成績是沒有問題的,平均分有9X以上,是班內的頭幾名,在學校英文作文的分數亦算高. 只是 ...
咁即係無問題, 寫多D, 睇多D就得。要好好就要睇下好唔好彩, 大個時有無遇到好老師。中國人都未必寫中文寫得好, 就算係中文系畢業都一樣。有D理科生既中文好好, 有D文科生中文都唔好, 真係要睇你造化。

MrBeast  實情是要等聰明仔爸輪回投胎再次教   發表於 17-1-23 13:42

sarahdad 發表於 17-1-23 14:38
女兒課餘不會主動去寫嘢,但鼓勵一下都會寫,例如去旅行,就會寫下遊記. 但叫妳寫英文小說的讀後感,她寕願用 ...
咁不如發展下其他方面興趣好過了。除非你想佢第二日做才女靠出書搵飯食。

S-Kwok 發表於 17-1-23 15:32
有時真係會覺得好無奈,要高分,基本上都真係要對準評分準則。
所以我見到大女D文就眼怨, 完完全全係依題目堆砌出嚟, 無heart無靈魂。

至於阿妹, 可能仲有一線生機, 因為佢成績唔好, 唔會只想攞高分而跟住個評分準則走, 仲有自己既風格, 同埋, 佢都幾鐘意寫嘢。
‹ 上一主題|下一主題