用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為中文科,同個女關係好差
樓主: phyllislau
go

因為中文科,同個女關係好差   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-6-7 10:26
咁中文常識我都係叫佢哋讀完,再同佢默,或者問書啫!我指既外判,係完全唔問唔理。

你大女唔係數學唔得嗎 ...
你大女唔係數學唔得嗎?點解你都叫佢自己溫?唔睇下佢點唔識? <==== 我有跟架, 佢做錯果D如果唔係加減乘除計錯數, 我會解釋架。我哋學校B個分較低, 如果全部B就可以外判, 咁連阿細都唔駛跟了。

simonwan 發表於 17-6-8 04:36
我仔中文閲讀無問題,反而唔知點解,好多字唔識寫!

一至三年級,我主要教佢讀經典啓蒙書,無親自教佢寫 ...
無親自教佢寫字,留翻比學校教,我以爲無問題 <========== 呢D叫「一指錯滿盤皆落索」

英文你個自訂課程可唔可以過兩招嚟參考一下, 我唔多掂。

simonwan 發表於 17-6-8 04:36
我仔中文閲讀無問題,反而唔知點解,好多字唔識寫!

一至三年級,我主要教佢讀經典啓蒙書,無親自教佢寫 ...
最憤怒係中文背默明明教科書入面有古詩詞, 老師硬係唔揀, 係都要揀D不倫不類既白話文, 可能佢哋覺得係長先好, 叫小朋友背咁短, 好似益咗佢哋咁, 點都要背長D既白話文。

judy 發表於 17-6-8 12:37
阿仔每次考試, 總花大量時間寫返詞語.
點解咁慘? 每教完一課記一課咪好D。

simonwan 發表於 17-6-9 00:06
關於教阿仔英文,其實無嘜特別,總之唔跟學校課程就系自定課程
原來我就係差咗你最後果句!

我家請了菲傭, 而且, 佢哋自出娘胎, 要睇電視就一定只可以睇英文台, 阿細細個時想睇電視, 都會同我講:媽咪, 我想學英文。所以, 都叫做主攻聽說。可惜, 我就係無恒常同佢哋伴讀英文書。真係棋差一著!阿細之前學校考試有讀題, 因為佢耳仔好掂, 所以只有默書低分, 其他都OK, 但今年無讀題, 靠自己睇就一下子跌咗好多了。到最後, 都係要多睇書至得。

simonwan 發表於 17-6-9 00:18
初小就教文體、主旨、修詞法、句式。
錯!錯!錯!
什麼六何法, 何佢個死人頭, 根本係用英文方法嚟教。

wan_sosin 發表於 17-6-9 00:46
你所講教錯的,學校考試就是考這些,連文章內容都要考,唔多明白普通一篇文章,為何要記得內容。
作文其中 ...
咁應用文又真係要有特定格式既................

我哋學校咁古老但中文都唔會考課文內容, 不供詞填充填得啱都算啱。所以難怪我哋學校學生中文比較好。

wan_sosin 發表於 17-6-9 10:20
應用文當然要記格式,但是否要小二,小三就要學呢?學唔緊要,是否要去考呢?10歲未夠的小朋友,唔識應用文 ...
當然知道係關TSA事。不過, 因為阿細佢成日寫信、寫便條俾我, 成日練習, 所以佢應用文D格式好熟, 佢係寓學習於日常生活。
我又咁睇, 應用文有得跟, 一般格式啱, 內容無漏, 都唔會低分唔會離題, 搶分呀。

wan_sosin 發表於 17-6-9 10:23
中學學嘅文章,點同小學,小學文章內容通常是同日常生活有關,要記得文中呀小明同那個親戚去沙灘玩,係沒 ...
點解你哋學校要考課文內容咁神奇。

wan_sosin 發表於 17-6-9 10:33
所以話你兩個女好正囉,有幾多個小朋友會用正規格式寫信比家人?
甚至唔會寫添啦
...
鼓勵佢哋丫嘛。

阿細成日會畫畫、摺紙、做圖工送俾我, 然後外加一封多謝信。雖然佢識字唔多, 所以內容來來去去都係果D, 但個格式就係跟足上堂指引架, 上款-問候語-內容-祝頌語-下款-日期, 全部有齊架。

至於阿大, 佢雖然無寫嘢俾我, 但只要有指引俾佢, 佢就會跟到好足, 所以應用文係佢最愛。佢真係好啱打政府工。

wan_sosin 發表於 17-6-9 10:53
要明白男仔唔會咁鍾意跟足規矩,對佢哋嚟講,無聊之至。
我仔一定係搵位走嘅人,邊度會理。
當然去到考試 ...
所以我一直都話, 小學中文科係考中文, 常識科係考中文, 數學科都係考中文(應用題), 所以中文好著數好多。

IloveJJ 發表於 17-6-9 11:13
我哋學校都唔考課文內容,但要不供詞填充(填得合理既有分),另外真係要背既,係課文理解。呢部分係好似我 ...
我哋連呢part都無。所以中文係去考天才。
‹ 上一主題|下一主題