用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學
樓主: mybryan
go

培道中學   [複製鏈接]

YmOra 發表於 17-11-14 15:17
認同呢!"出生率"上升連帶著""聯繫和直屬位""的"""價值"""也同樣地上升呢!

...
所以我好愁, 阿妹果年出生率好高, 佢仲peah成咁, 真係擔心保唔住聯繫位。

kimberlybaby 發表於 17-11-15 17:50
其實佢校網睇吾到有dse成績既?
今年連個link都取消咗, 要睇校務報告, 但校務報告又寫到唔清唔楚。所以, 我成日都話, 乜都要透明, 你寫清楚, 人哋buy你, 你情我願, 乜都收收埋埋, 好既唔敢揀你, 咁咪仲衰, 為乜啫。唉!

ICbaby 發表於 17-11-15 23:15
呀,培中不是B1C喎~如果佢系B1C, 九龍城区大把人選佢啦!
不過我女小五個年去佢個talk, 校長仲話培中不是中 ...
我都同意不是B1C。其實就算係B1C, 九龍城區都未必好多人揀, 你睇九真同丘佐榮, B2都可以執雞。

nobody2018 發表於 17-11-16 09:43
同意。參考校務報告,若果PT是B1C, 那麼「衣車」就B1A了, 但街坊流言卻認為「衣車」只有B1C。 ...
唔好信街坊, 衣車D成績其實唔錯, 都有B1B的。不過唔知點解B2都都執到雞, 可能唔鐘意女校? 唔鐘意校風太嚴? 九龍城有更好選擇? Maybe。如果衣車都係B1C, 咁丘中同九真果D點算?

leafun 發表於 17-11-16 10:29
回覆 little_yolky 的帖子

九龍城區實在太大好選擇,BAND 1我未必會揀衣車﹑九真或培道。BAND 2要偷雞,仔 ...
如果揀成績+活潑, 當然係丘中了。其實培道都好活潑的, 不過好多女仔唔鐘意女校。

tsingyichuyan 發表於 17-11-30 16:36
中學有老師話培道成績下跌中, 校風好似麻麻咁, 所以都唔多人鐘意啦.
你叫佢撞頭埋牆把啦, 人哋成績一直好穩定, 2016成績仲激升, 2017似乎又回落正常水平而已。而且校風好好, 樸素得嚟活潑, 只要唔介意讀女校好多人鐘意的, 尤其係B2至愛。

Eat_Sleep_Play    發表於 17-12-3 15:43

tsingyichuyan 發表於 17-11-30 16:57
真嗎? 可能有唔同覺度睇....
如果對方真係中學老師, 我會覺得好奇怪, 用任何角度睇, 培道都無成績下滑既趨勢, 校風亦是有口皆碑。當然, 如果同學係B1A或B1B, 我都唔會suggest佢揀, 但同成績下滑完全拉唔上任何關係。B1邊緣人同B2生, 係十分合適既選擇。

kwankwanchun 發表於 17-12-1 16:44
培中今年入大學率係48%,同去年比今年真係回落好多。
去年2016係突變, 正常係呢個數字的, 你睇返自DSE以嚟, 除咗第一年3322係59.X%以外, 之後年年都係6X%, 無太大變動。所以, 唔可以話成績下跌緊, 只可以話回覆正常而已。

憫父 發表於 17-12-11 09:51
以下是培道中學公佈的資料:

A. 文憑試主科 3322 比率
憫父你好, 培道2016年33222比率係80.X%, 2015年中英數通既3322係77.7%, 77.1%, 96.4%, 98.2%。

jy0022 發表於 18-12-1 15:13
如果九龍城區小學,b1尾b2頭成績,揀聖羅撒會否太博?培道同聖羅撒邊間機會太啲?
...
如果你係B1尾B2頭, 我只擔心你入聖羅撒可能會追得辛苦, 佢哋學校好重成績, 上次去簡介會, D姐姐個個都黑眼圈。
‹ 上一主題|下一主題